×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 332

Asociaţia "Ajutaţi-l pe Lăbuş" şi-a propus să marcheze Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân, sărbătorită în data de 4 aprilie, şi va organiza o acţiune sâmbătă, 5 aprilie, între orele 10 şi 16, în parcul de lângă Potcoava de Aur. Trecătorii vor fi bucuraţi cu o serie de activităţi deosebite, precum spectacol de dans oferit de Şcoala de dans "Fantastic", o tombolă cu premii, picturi pe chip şi portrete. De asemenea, nu vor lipsi nici accesoriile pentru prietenii noştri necuvântători şi nici animăluţele pentru adopţie, aduse din adăpostul propriu, din cel public dar şi de pe stradă. Pe lângă acestea, va avea loc şi o colectă de hrană pentru patrupedele din adăpostul asociaţiei şi al Primăriei. "De zece ani, «Ajutaţi-l pe Lăbuş» depunde eforturi pentru a reduce numărul animalelor fără stăpân, atrăgând atenţia că sterilizarea, prevenirea şi sancţionarea abandonului sunt metodele umane şi eficiente de gestionare a situaţiei. Iar dacă nu aveţi posiblitatea să adoptaţi un animal de pe stradă, puteţi să faceţi donaţii de mâncare pentru căţeii şi pisicile din adăpostul asociaţiei sau din adăpostul public, sau să vă oferiţi voluntar. Invităm cetăţenii şi autorităţile să arate compasiune şi să treacă la acţiune pentru a face viaţa mai bună pentru animale şi, implicit, pentru noi toţi. Situaţia poate fi rezolvată numai prin implicarea întregii comunităţi", a spus reprezentantul Asociaţiei "Ajutaţi-l pe Lăbuş".

Pe parcursul lunii aprilie, Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" invită gălăţenii să viziteze micro-expoziţia „Exponatul lunii: Altar votiv”, o acţiune ce face parte din binecunoscutul proiect "Exponatul lunii", derulat de instituţia menţionată. Altarul votiv a fost descoperit de Vasile Pârvan în anul 1911, la Şendreni, în partea de nord-est a satului, unde se afla un cimitir de incineraţie cu urne lucrate manual. Datat în timpul domniei lui Marcus Aurelius (161 – 180 p. Chr.), altarul votiv atestă existenţa unei intense vieţi romane la gura Siretului la aproximativ 60 de ani de la cucerirea Daciei.
„Altarul a fost închinat lui Hercules Victor de către magistratul locului, Lucius Iulius Iulianus, cunoscut ca Rundacio. Conform cercetărilor Emiliei Doruţiu – Boilă, acest signum face parte din categoria numelor geografice, indicând locul de naştere al purtătorului său; Rundacio derivă de la Ryndakos, fluviu din Asia Mică (Bithynia, teritoriul Turciei de astăzi)”, se arată în comunicatul emis presei. Organizatorul microexpoziţiei de luna aceasta este muzeograful Andreea Barboş. Exponatul poate fi vizitat la sediul Muzeului din strada Domnească.

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" invită publicul să vizioneze "Cafe Journal", primul film gălăţean ce va fi proiectat duminică, începând cu ora 19.00, în sala mare. Filmul artistic de lung metraj este conceput şi realizat de actorul Ciprian Braşoveanu, care a inclus în proiect alţi actori gălăţeni de la Teatrul Dramatic. În film joacă Ciprian Braşoveanu, Ioana Citta Baciu, Petronela Buda, Cristian Gheorghe, Gheorghe V. Gheorghe, Oana Preda Gheorghe şi Iulia Grigoriu, elevă la Actorie la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, iar efectele speciale sunt semnate de Bogdan Enache şi Ionuţ Mitrofan. Intrarea este liberă.

Vineri, 28 Martie 2014 00:00

Campanie umanitară de Paşte

Casa de Cultură a Sindicatelor continuă campania umanitară "Din Suflet pentru suflet!" şi invită gălăţenii inimoşi să ajute copiii nevoiaşi, organizând o nouă echipă de „iepuraşi” voluntari. „Am lansat campania «Din suflet pentru suflet» din dorinţa noastră de a ne implica cât mai mult în dezvoltarea comunităţii din care facem parte, să  ne implicăm mai ales în cazurile sociale, să fim alături de copiii şi adolescenţii nevoiaşi ce provin din familii defavorizate. Sunt copii atât de săraci, dar atât de buni şi de frumoşi. Sunt sigură că împreună putem găsi soluţii. Sigur oricine poate avea acasă o carte, o jucărie, o hăinuţă pe care nu le mai folosesc şi, în loc să le arunce la gunoi, acestea mai bine ar ajunge la un copil sărac. Putem să aducem un zâmbet şi o bucurie în fiecare zi”, a spus scriitoarea Angela Baciu, consilier cultural al CCSG şi iniţiatoarea campaniei. Astfel, cine doreşte să ajute un copil cu prilejul sărbătorilor de Paşte, poate aduce lucruşoare, haine, cărţi, jucării la sediul instituţiei organizatoare. Ceea ce nouă ni se pare puţin, pentru un copil nevoiaş este o bucurie imensă. "Ne dorim să fim mereu alături de cei ce au nevoie de noi. Sunt copii săraci, din familii defavorizate, oameni singuri, oameni care au nevoie de oameni care să îi ajute. Iar noi suntem aici", a spus Ovidiu Ioan Manole.

În această duminică, la ora 10.30, prichindeii şi nu numai sunt invitaţi să urmărească spectacolul "Sânziana şi Pepelea" după Vasile Alecsandri, în regia lui Cristian Pepino, pus în scenă de Teatrul de Păpuşi "Gulliver". "Sânziana şi Pepelea" este un spectacol emblematic al Teatrului de Păpuşi, fiind un produs fericit al întâlnirii "Gulliver" cu cel mai titrat cuplu de realizatori ai genului, Cristian şi Cristina Pepino, premiera acesteia având loc în 20 aprilie 1996. Piesa are, de fiecare dată, un succes răsunător pe plan local, dar a fost apreciată şi pe plan internaţional - a fost extrem de bine primită la Paris, în cadrul unui festival tradiţional. Din distribuţie fac parte Stelian Sancu, Eduard Şişu, Gina Geru, Elena Sterian, Marian Sterian, Rodica Panu, Adina Niţă, Mircea Vâjâianu. Spectacolul va avea loc în sala de spectacole a Teatrului Dramatic "Fani Tardini".

Secţia de Cercetare a Centrului Cultural "Dunărea de Jos" din Galaţi va organiza marţi, 25 martie, începând cu ora 12.00, un simpozion ce face parte din Cercul de Etnografie şi Folclor "Tudor Pamfile" şi va avea loc la instituţia organizatoare. În cadrul acestui eveniment, va fi propusă spre dezbatere şi prezentare "Tema iubirii reflectată în literatură, folclor, tradiţie, artă populară, religie, muzică, artă contemporană". Invitaţii la eveniment vor împărtăşi publicului crâmpeie din erudiţia, experienţa profesională, activitatea materializată în studii, articole, poezii, proză sau alte modalităţi de exprimare. Acţiunea de marţi face parte din Cercul de Etnografie şi Folclor "Tudor Pamfile" al Centrului Cultural "Dunărea de Jos" care are drept scop valorificarea potenţialului etnografic al zonei noastre, crearea unui cadru adecvat de comunicare între generaţii, cunoaşterea şi împărtăşirea unor oameni, locuri, obiceiuri şi, bineînţeles, tradiţii.

Vineri, 21 Martie 2014 00:00

Vineri, premieră la Dramatic

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" le pregăteşte gălăţenilor o nouă premieră - spectacolul "Trei nopţi cu Madox" de Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu, va fi pus în scenă vineri, începând cu ora 19.00, la sala Studio a instituţiei. Despre piesă se poate spune că urmăreşte un episod din viaţa a cinci personaje care locuiesc într-un orăşel de pe malul mării. Acestea îşi petrec ultimele trei nopţi cu câte un ins ciudat, venit din nu se ştie ce loc. Discutând, personajele îşi dau seama că au stat de vorbă cu acelaşi om, Madox, care are darul ubicuităţii. Cu toate acestea, Madox, care este venit de nu se ştie unde şi pleacă tot unde nu se ştie unde, le va însenina viaţa celor cu care discută, le va aduce o rază de altceva, lucru care îi va aduce moartea atunci când hotărăşte să plece.

După reluarea spectacolelor atât de îndrăgite de copii, "Fergie şi floarea fermecată" şi "Coppelia", Teatrul de Păpuşi "Gulliver" a programat la sfârşitul acestei săptămâni punerea în scenă a uneia dintre cele mai apreciate piese: "Castelul din Carpaţi" - o adaptare semnată de Bogdan Drăgulescu, după romanul omonim al lui Jules Verne, ce va putea fi urmărită duminică, începând cu ora 10.30, la în sala Teatrului Dramatic.
"Piesa a fost premiată pentru virtuozitatea efectelor vizuale la Festivalul Internaţional al teatrului de animaţie "Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie", ediţia a II-a, organizat de Teatrul Ţăndărică, Bucureşti, a obţinut marele premiu în cadrul Festivalului Internaţional de Marionete "Gulliver" şi s-a jucat, cu un imens succes, în limba franceză, chiar în patria lui Jules Verne, în anul pe care UNESCO i l-a închinat marelui romancier", a spus Eduard Şişu, şeful şecţiei Păpuşi a Teatrului "Gulliver". De asemenea, noul management al Teatrului de Păpuşi şi-a propus să reia pentru copii şi alte spectacole de succes precum "Vasilache şi Mărioara", "Pinocchio", "Tom Degeţel", "Vrăjitorul din Oz" şi nu numai.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, Casa de Cultură a Sindicatelor organizează joi, începând cu ora 19.00, în Club Scena, spectacolul de muzică, teatru şi poezie "Femeia, of, femeia!", un eveniment ce va fi moderat de scriitoarea Angela Baciu şi actorul Vlad Vasiliu. La acţiune vor fi prezenţi scriitori, muzicieni, oameni de cultură ce vor oferi publicului o seară magică, de neuitat: Sterian Vicol, Săndel Spînu, grupul "Ad-Hoc", Cristi Diamant, Costel Iordache, precum şi ansamblul "Estrada copiilor" de la CCSG. Astfel, cei ce vor o seară relaxantă, prietenoasă unde vor fi sărbătorite muzica folk şi poezia, sunt invitaţi să ia parte la evenimentul numit subiectiv "Femeia, of, femeia!". Preţul biletelor este de 15 lei şi ele pot fi cumpărate de la secretariatul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Ziua Mondială a Poeziei e sărbătorită de gălăţeni şi în acest an - Centrul Cultural "Dunărea de Jos" organizează vineri, 21 martie, începând cu ora 12, la mansarda instituţiei un recital de poezie susţinut de scriitori tineri şi consacraţi. Printre invitaţi se numără Ana Maria Panagatos, Anca Şerban Gaiu, Angela Ribinciuc, Alexandru Maria, Gabriel N. Mihăilă, Leonard Matei, Marius Grama, Mihaela Galu, Nicoleta Onofrei, Octavian Miclescu, Simona Toma, Vali Crăciun şi Hippie (Florin Chiriac) care va oferi un moment muzical. Tot atunci va avea loc şi lansarea celei mai noi cărţi poştale dedicată maestrului Valentin Gheorghiu, o acţiune ce face parte proiectul coordonat de Florina Zaharia, "Galaţi, oraşul scrie, oraşul citeşte".
În deschiderea evenimentului, de la Liceul de Arte „D. Cuclin”, eleva Andra Ştefan va susţine un recital la vioară. Intrarea este liberă.

Pagina 1 din 9