
Marian VULPE
O inovaţie a unui întreprinzător local restartează campania Primăriei Galaţi „Fii activ. Colectează selectiv” (FOTO)
O nouă etapă aferentă proiectului pilot de colectare selectivă, lansat nu demult de Primăria municipiului Galaţi, se pare că demarează zilele acestea. La iniţiativa unui întreprinzător local, în spaţiul ocupat de platforma care deserveşte containerele de gunoi, aferentă unei asociaţii de propietari din zona Gării Centrale, a fost instalat un dispozitiv inovator.
Denumit generic „husă container pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi restricţionarea animalelor”, dispozitivul are rolul, în primul rând, de a proteja containerele contra intervenţiei oamenilor şi animalelor, în vederea distrugerii, dar şi un rol mai mult decât necesar, de a ghida sau educa cetăţeanul să colecteze selectiv gunoiul menajer acumulat în gospodărie şi pe care îl debarasează pentru a fi preluat de angajaţii de la salubritate.
O rampa cu containere protejate de husele metalice este mult mai uşor de întreţinut, gunoiul este selectat pe categorii: sticlă, metal, hârtie, plastic, iar mediul înconjurător este mai puţin afectat de deşeurile care rămâneau în urma intervenţiei persoanelor fără adăpost sau câinilor maidanezi, în cautare de hrană, spun muncitorii de la salubritate.
Reprezentanţii asociaţiei de propietari care administrează blocurile din zona unde a fost instalat primul dispozitiv tip husă metalică sunt mai mult decât încântaţi că se revine la un nivel de civilizaţie acceptabil. Curăţenia se poate pastra mult timp şi, pe perioada verii, când temperaturile sunt ridicate, mirosurile emanate din resturile împrăştiate de animale şi oamenii străzii care scotocesc prin containere, dispar, prin protecţia oferită de husele instalate.
Odată acceptat şi înţeles rolul şi necesitatea instalării unor astfel de dispozitive, oamenii nu pot fi decât mulţumiţi că doleanţele lor privind colectarea resturilor menajere sunt luate în seamă şi se speră ca aceste rezolvări să fie continue şi de durată din partea municipalităţii.
FOTO în Galeria de imagini de mai jos!
"Coborâm la prima", eveniment de gală a unui nou film românesc, în Galaţi
Cea mai nouă producţie cinematografică care este prezentată (şi) la noi, la Cinematograful "Ioan Manole", reuneşte pe ecran, la peste 30 de ani distanţă, doi actori îndrăgiţi de tinerii români, idoli ai ultimei generaţii de adolescenti din epoca comunistă: Teodora Mareş şi Adrian Păduraru. Miercuri, 30 ianuarie, gălăţenii au fost invitaţi la evenimentul de gală a unui nou film românesc, de ultimă generaţie. "Coborâm la prima" a putut fi vizionat la Galaţi, în premieră, de la ora 20:30, la Cinema 3D, în prezenţa echipei de producţie.
Lansat anul trecut, pe 1 iunie, de Casa TIFF ca una dintre cele trei proiecţii speciale pregătite pentru Festivalul de Film International Transilvania - TIFF, de la Cluj-Napoca, filmul este debutul în regie a lui Tedy Necula, un producător şi regizor român de film independent, din tânăra generaţie de artişti ai României şi spune povestea călătorilor dintr-un vagon de metrou, a doua zi după incendiul de la Colectiv. Nevoiţi să petreacă împreună câteva ore pentru că metroul se opreşte între staţii, călătorii încep să se descopere, să înlăture judecăţile şi prejudecăţile pe care le au faţă de cei cu care, din întâmplare, sunt colegi de călătorie.
"Este o poveste inspiraţională pe care o trăim în fiecare zi. Suntem în metrou aşa cum suntem şi în lume, unii lângă alţii. Nu este un film despre Colectiv, dar viaţa nu poate nega evenimentul. Sunt poveşti paralele din vieţile mai multor oameni care se întâlnesc într-o zi cu o semnificaţie specială pentru unii. Oamenii au nevoie de inspiraţie şi poveşti pozitive. «Coborâm la prima» arată spiritul nostru românesc, bucuria de a împărtăşi cu ceilalţi, după ce avem curajul să ne deschidem", spune regizorul filmului, Tedy Necula. "«Coborâm la prima» a fost o provocare rară. Am început acest proiect cu Tedy în urmă cu câţiva ani şi l-am lăsat la dospit, fiind amândoi convinşi că se poate mai mult. Anul trecut, am reluat călătoria şi după câteva luni intense de lucru, am reuşit să-l aducem unde doream. Nu e uşor să spui o poveste a cărei acţiune se desfăşoara în acelasi spaţiu, în timp real, cu personaje diverse, a căror destine se intersectează pentru prima dată. Dar aici e măiestria în storytelling. Şi tot aici e şi bucuria cănd actorii vin şi-ţi spun că de abia aşteaptă să filmeze", spune scenarista Alexandra Axinte.
"Recunoştinţă făuritorilor Marii Uniri", concurs de creaţie pentru elevii gălăţeni
Şcolile gălăţene mai pot trimite, până pe 30 ianuarie 2019, către unitatea centrală judeţeană, lucrările elevilor care au fost înscrişi în Concursul naţional "Recunoştinţă făuritorilor Marii Uniri", informează Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi. Potrivit iniţiatorilor din Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), competiţia, care a fost lansată în ultima lună a anului 2018, susţine tema patriotismului, subliniată printr-un citat din opera poetului naţional, Mihai Eminescu - "patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară" - în contextul în care România sărbătoreşte împlinirea primei sute de ani de la Marea Unire din 1918 a celor şase provincii istorice româneşti.
Este un concurs de creativitate şi se organizează ca o modalitate de recunoaştere, de către copiii şi tinerii din România, a efortului înaintaşilor noştri, care au reuşit întregirea neamului şi a pământului românesc. Conform regulamentului postat pe site-ul instituţiei, concursul se desfăşoară în trei etape consecutive, pe patru nivele de pregătire (preşcolari, şcoală primară, gimnazială şi liceu) şi vizează patru secţiuni de activităţi pentru stimularea creativităţii şcolare: Creaţie literară, Arte vizuale, Creaţie muzicală şi Creaţie media. Se speră, astfel, dezvoltarea atitudinii patriotice a elevilor, iar comunitatea să fie sensibilizată cu privire la importanţa istoriei naţionale şi a Marii Uniri.
După afişarea criteriilor pe site-ul inspectoratui şcolar, la mijlocul lunii decembrie, s-a dat drumul şi la înscrierea lucrărilor elevilor în concurs, lucrări care vor fi evaluate până pe 10 februarie de către comisia judeţeană stabilită de ISJ Galaţi şi formată din profesori care nu au elevi înscrişi în competiţie. Doar lucrările situate pe primul loc la fiecare secţiune şi nivel de studiu vor merge mai departe pentru etapa naţională care se va desfăşura între 20 februarie şi 30 martie. În urma evaluării naţionale se va întocmi clasamentul naţional. Festivitatea de premiere, organizată de MEN, va avea loc pe 19 aprilie 2019.
Cei mai renumiţi vloggeri români vin la Galaţi
În acest sfârşit de an, România are parte de o premieră în materie de social media şi de promovare. Se organizează primul turneu al vloggerilor din ţară.
Pentru cei care încă au neclară noţiunea de vlogger, trebuie spus că o persoană denumită aşa este, de fapt, blogger, adică persoana care împărtăşeşte idei, păreri şi sfaturi conform nivelului său de cunoştinţe celor care le urmăreşte blogul - o publicaţie personală online. Amploarea pe care a luat-o folosirea noilor tehnologii de comunicare a condus la apariţia unui alt fel de blogger: vloggerul. Este prescurtarea de la ''video blogger'' adică o persoană care în loc să scrie pe un blog postează clipuri în care vorbeşte despre anumite teme de interes comun. Mulţi dintre vloggeri au ajuns adevăraţi formatori de opinie şi postările lor sunt urmărite de foarte multe persoane. Sunt noile vedete din spaţiul online care vorbesc deschis despre ceea ce cred şi simt. Transmit o stare bună, au o atitudine pozitivă, spun lucrurile într-un mod diferit, aşa cum puţini au curajul să o facă. În străinatate, vloggingul este o industrie uriaşă.
Invitatul special este Marisa Paloma
Evenimentul în premieră este unul marca Global Events şi va avea loc în principalele oraşe ale României. La întâlnirea cu publicul cei mai cunoscuţi vloggeri din ţară vor fi prezenţi pentru a împărtăşi din experienţa lor în online. Cei mai în vogă influenceri din mediul online din România vor împărtăşi tuturor detalii despre reţelele sociale, la ce te pot ajuta şi cum poţi transforma o pasiune într-o meserie extrem de bănoasă.
Turneul a început la Cluj, pe 11 noiembrie şi se va desfăşura până pe 22 decembrie 2018, perioadă în care cei mai buni vloggeri din România vor călători în opt mari oraşe din ţară pentru a se întâlni cu publicul interesat. Selly, Gami OS, Diana Condurache, Pain, Exploit, Andrei Zbarnoaia, It's Anca, Lino Golden, Mario Fresh, Octavian Graure, Alvarez, Skivo, Irina Diaconescu, Alina Ceuşan vor împărtăşi din secretele succesului lor în online cu toţi cei care vor veni să-i vadă. Acestora li se vor alătura invitaţi speciali în fiecare oraş în parte: Nadd Hu la Craiova, BRomania la Timişoara, Laura Giurcanu la Cluj, Ionuţ Rusu la Braşov, Ruxy Ghimp la Iaşi, Cristina Almăşan la Oradea şi Marisa Paloma la Galaţi.
În Galaţi, vloggeri ajung pe 9 decembrie, evenimentul fiind organizat la Sala Sporturilor, de la ora 19.00. Biletele sunt disponibile online la preţuri cuprinse între 40 şi 120 de lei. Atenţie! Preţul biletelor diferă de la oraş la oraş! Se recomandă folosirea unui PC sau Laptop şi nu telefoanele mobile atunci când se plasează comenzile de bilete.
Vloggerii postează despre pasiunile lor comune cu ale altor mii de adolescenţi
Primul turneu al vloggerilor la nivel naţional le va da ocazia celor care doresc să participe să asiste la paneluri de discuţie pe subiecte interesante din domeniu, să afle poveştile acestor vloggeri, informaţii preţioase despre începuturile lor în acest domeniu, provocările de zi cu zi şi tendinţele din domeniu. Cum a reuşit Selly, de exemplu, să ajungă cel mai urmărit vlogger din România, cu peste 1,7 milioane de subscribers pe YouTube sau cum pasiunea pentru pictură şi desenele pe sneakers făcute de Graure s-au transformat într-unul dintre cele mai urmărite conturi (35,9 mii de urmăritori pe Instagram), acestea sunt doar câteva dintre subiectele pe care vloggerii le vor dezbate în cadrul acestui turneu. Mai mult decât atât, cei care îşi vor achiziţiona bilete cu opţiunea "meet-and-greet" vor putea sta faţă în faţă cu vloggerii preferaţi, pentru a le pune întrebări sau a face fotografii. Biletele "meet-and-greet" sunt valabile DOAR cu bilet de acces la spectacolul respectiv.
Nu va lipsi nici muzica favorită a tinerilor, pentru că toate aceste întâlniri se vor încheia cu cântări ale celor de la 5GANG, un proiect alcătuit din 5 vloggeri talentaţi: Selly, Pain, Dia, Gami, Exploit. Pasiunea pentru vlog i-a unit şi i-a determinat să formeze o trupă de succes.
O nouă experienţă Erasmus pentru profesorii de la Şcoala Gimnazială Nr. 28 Galaţi
Şcoala Gimnazială Nr. 28 Galaţi, implicată în cadrul parteneriatului strategic “Open Europe, Open Hearts”, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus +, proiect coordonat de CEIP Reyes Católicos , Melilla - Spania şi având drept parteneri unităţile de învăţământ Akdeniz Ilkokulu, Anamur - Turcia, Radost 20 Kindergarten, Dobrich - Bulgaria, Kohtla-Järve Lasteaed Tareke, Kohtla-Järve - Estonia, este gazda unei reuniuni transnaţionale a echipelor participante în proiect.
În cadrul acestei mobilităţi, profesorii prezenţi vor participa la o serie de activităţi propuse prin proiect şi stabilite în cadrul programului creionat pe fiecare zi a reuniunii. Acesta va cuprinde, pe lângă vizite la instituţii şi organizaţii implicate în sistemul educaţional local şi naţional, şi activităţi didactice la clase, un workshop tematic, un curs online aplicativ, dar şi momente de promovare a obiectivelor proiectului şi prezentare a activităţilor deja derulate în ţările partenere şi a produselor realizate, asumate prin proiect.
Belşug şi voioşie la Târgul de Toamnă 2018
În prezenţa a numeroase oficialităţi gălăţene, dar şi a gălăţenilor veniţi la cumpărături, Târgul de Toamnă 2018 a fost deschis în mod oficial pe platoul din faţa Halei de legume-fructe din Piaţa Centrală. Renumitul artist popular Paul Buţă, îmbrăcat gospodăreşte aşa cum se cuvine în zi de mare sărbătoare, în calitate de prezentator, a dat tonul seriei de manifestări pregătite pentru cei prezenţi în piaţă. Primii care au încântat audienţa au fost copiii Gradiniţei Nr. 30 care, îmbrăcăţi în costume populare româneşti, au susţinut un moment artistic răsplătit cu un ropot de aplauze şi nenumărate flash-uri foto din partea tuturor celor prezenţi. Momentului muzical folcloric i-a urmat seria de alocuţiuni ale principalilor reprezentanţi ai gălăţenilor: directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Viorica Sandu, alături de care a fost şi fostul director al societaţii Eugen Zaharia, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, preşedintele Consiliului Judeţean , Costel Fotea, directorul Direcţiei Agricole Galaţi, Valentin Huciu. Nu au lipsit nici consilierii locali sau judeţeni, iar Parlamentul României a fost reprezentat de deputatul Nicolae Bacalbaşa şi de senatorul Ion Marin, ambii din partea formaţiunii PSD Galaţi.
"Trăieşte sănătos, mănâncă româneşte"
Oficialii locali au ţinut să mulţumească tuturor celor prezenţi la deschidere, precum şi comercianţilor şi producătorilor care participă cu produse la târg şi au ţinut să precizeze că mare parte dintre mărfurile expuse şi oferite spre vânzare sunt de origine românească şi, mai mult, autohtonă, proaspete şi de calitate bună. Evenimentul a continuat, cum altfel, cu invitaţia producătorilor adresată tututror celor prezenţi să guste din produsele din vitrine, ceea ce a încântat asistenţa, alcătuită mare parte din oficialitaţi. În acordurile ansamblului folcloric aflat pe scena deschisă, înconjurată de gălăţenii care nu au vrut să lipsească la această nouă ediţie a sărbătorii recoltelor, Târgul de Toamnă a fost practic deschis, standurile de vânzare fiind aproape invadate de cumpărători. De la vitrinele cu peşte şi produse piscicole, la tarabele apicultorilor gălăţeni şi a comercianţilor de flori şi aranjamente florale de o bogaţie a culorilor aparte, standurile şi tarabele cu multitudinea de legume şi fructe, pe deoparte a pieţei, la standurile din interiorul halei, cu produse făinoase şi patiserie care îţi îmbiau simţurile cu aromele deosebite, vitrinele cu carne (inclusiv de porc), lactate şi preparate din carne în varii sortimente, la căsuţele aliniate la linie, unde producătorii şi distribuitorii de struguri, dulceţuri sau compoturi, dar şi reprezentanţii cramelor şi producătorilor de must şi vin din judeţ îşi prezentau mărfurile expuse şi îmbiau cumpărătorii să guste înainte a de a cumpăra, şi pâna la sectorul grătarelor, unde sfârâiau micii, pastrama şi cârnaţii sau legumele, şi teraselor deschise pentru gălăţenii mai pofticioşi, peste tot oamenii cumpărau produse, chitiţi parcă să respecte sloganul lansat de organizatori "Trăieşte sănătos, mănâncă româneşte".
Profilurile tehnologice din învăţământul profesional nu mai atrag elevii din Galaţi
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi au prezentat în Comisia de Dialog Social, organizată marţi, 25 septembrie 2018, la Prefectura Galaţi, situaţia învăţământului profesional şi tehnic din unităţile şcolare pentru învăţământul preuniversitar din judeţul Galaţi. Pentru anul şcolar 2018-2019, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a propus prin "Proiectul planului de şcolarizare" un număr de 133 de clase, pentru un efectiv de elevi de 3.553 înscrişi în clasa a VIII-a. Astfel, repartizarea acestora pe profiluri se prezintă astfel: Filiera teoretică - 61 de clase pentru un număr de 1.708 elevi; Filiera tehnologică - 63 de clase pentru un număr de 1.764 elevi; Filiera vocaţională - 9 clase pentru un număr de 252 elevi.
Şapte clase tehnologice nu vor mai funcţiona din acest an
În acest context, numărul realizat de clase de învăţământ teoretic şi vocaţional a fost cel care a fost propus prin planul de şcolarizare şi clasele s-au format în totalitate. În ceea ce priveşte învăţământul profesional şi tehnic, clasele pentru filiera tehnologică sunt formate din clase de liceu tehnologic şi clase pentru învăţământul profesional. În anul şcolar 2018-2019 s-a constatat că nu s-au format următoarele clase:
- În Licee tehnologice - nu s-au putut constitui 3 clase: la Liceul Tehnologic de Marină, o clasă - calificarea "Tehnician transporturi"; la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", două clase - calificarea "Tehnician în industrie alimentară";
- În învăţământul profesional - nu s-au putut constitui 4 clase, după cum urmează: la Colegiul Tehnic "Paul Dimo" Galaţi, o clasă din domeniul Electric - calificarea profesională "Electrician exploatare joasă tensiune"; la Liceul Tehnologic "A. Saligny", o clasă din domeniul Construcţii - Instalaţii şi lucrări publice - pentru calificarea profesională "Zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar" (0,5 clasa) şi calificarea profesională "Instalator instalaţii tehnico - sanitare şi de gaze" (0,5 clasa); la Liceul Tehnologic "Tudor Vladimirescu", o clasă din domeniul Industrie textilă şi pielarie - calificarea profesională "Confecţioner produse textile" (0,5 clasa), din domeniul Comerţ - calificarea profesională " Comerciant-vânzător"; la Liceul Tehnologic de Marină, o clasă din domeniul Mecanică - calificarea profesională " Motorist nave".
Domenii precum chimie industrială şi automatizări nu sunt susţinute financiar de agenţii economici locali
La şcolile profesionale, spre surpriza Inspectoratului Şcolar Judeţean, numărul locurilor propuse prin planul de şcolarizare a fost oarecum depăşit la unele clase, opţiunile elevilor îndreptându-se şi în acest an către domeniile turism şi alimentaţie, industrie alimentară, estetică şi igiena corpului omenesc, dar şi către electromecanică. Potrivit informării, la nivelul judeţului Galaţi există domenii de pregătire profesională pentru care nu există unităţi şcolare autorizate/acreditate, cum ar fi: Materiale de construcţii, Silvicultură, Tehnici poligrafice şi Producţie media. Dar nici operatori care să fi solicitat înfiinţarea de clase în domenii ca Electronică-automatizări şi Chimie industrială.
Astăzi are loc deschiderea oficială a Turneului Internaţional de Box
La Patinoarul ”Dunărea” din Galaţi are loc astăzi, 26 septembrie 2018, începând cu ora 15.00, deschiderea oficială a Turneului Internaţional de Box ”Centura de Aur - Nicolae Linca”. În deschiderea manifestării sportive, va fi intonat Imnul Naţional al României, vor fi susţinute alocuţiuni şi va avea loc defilarea delegaţiilor participante. Imediat după tragerea la sorţi, care se va desfăşura în după-amiaza zilei de 26 septembrie, se vor anunţa meciurile.
La acest eveniment sunt aşteptaţi să participe aproximativ 150 de sportivi din toată lumea. Delegaţiile prezente la Galaţi vin din Statele Unite ale Americii, Africa, Europa, Asia şi America Latină, meciurile fiind programate pe parcursul a patru zile, respectiv pe 26, 27, 28 şi 29 septembrie. Biletele pentru Turneul Internaţional de Box ”Centura de Aur - Nicolae Linca” pot fi achiziţionate de la sediul Patinoarului ”Dunărea” din Galaţi, preţul unui bilet pentru o zi fiind de 10 lei.
"Sunt campioni europeni şi mondiali, medaliaţi la Jocurile Olimpice, pugilişti care au scris istorie în WSB (n.r. - organizaţie mondială a boxului amator, punte între întrecerile olimpice şi boxul profesionist) la startul acestei competiţii şi din acest punct de vedere boxerii noştri vor avea o misiune foarte dificilă în obiectivul de a câştiga Centura de Aur. Cred ca ne întoarcem în timp cu vreo 30 de ani când Centura era un minicampionat european. Josep Ward, Kiril Afanasev, Serhi Horskov, Peter McGrail, fraţii McCormack (Luke şi Pat), Scott Forrest sunt boxeri cu sute de meciuri câştigate şi zeci de medalii. Sunt convins că publicul gălăţean, un fin cunoscător, va avea ce vedea. România are o echipă tânără, dar ambiţioasă, din care se remarcă Mihai Nistor, Paul Andrei Aradoaie şi Robert Jitaru, la băieţi şi Steluţa Duta şi Lăcrămioara Perijoc, la fete", a declarat preşedintele FR Box Vasile Cîtea.
Un altfel de Târg de Toamnă îi aşteaptă pe gălăţeni, în acest an, în Piaţa Centrală
Ediţia din acest an a "Târgului de Toamnă" din Galaţi, ajuns la a XVII-a manifestare, se anunţă una mai "specială", potrivit declaraţiilor directorului S.C. Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Viorica Sandu. În primul rând, perioada de desfăşurare va fi în weekendul următor, 28 - 30 septembrie, care coincide exact cu perioada când a fost lansat primul târg de toamnă în această formulă. O notă aparte au dat-o organizatorii şi prin afişul de prezentare al evenimentului, unde apare stilizată imaginea artistică a unei ţărăncuţe din Galaţi exact în vârsta de 17 ani, la fel ca şi vechimea acestui târg agroalimentar.
Mai mult, atenţi şi la noua generaţie, dar mai ales la dorinţa crescută de a comunica şi a socializa a oamenilor care vin la piaţă, pe fondul uşurinţei de a folosi noile tehnologii, organizatorii au în vedere şi rolul crescut al acestei serii de evenimente unde participă, de regulă, întreaga familie şi comunitatea pe ansamblu. Astfel, la această ediţie organizatorii au anunţat lansarea ineditului proiect de socializare media #merglapiatadingalati. Toţi cei care vor veni în zilele dedicate evenimentului pot sa îşi facă o poză într-o piaţă locală, cu produsele cumpărate sau doar vizionate, cu producători, tarabe sau standuri şi magazine din piaţă şi pot posta online cu hashtagul amintit. Pentru cei care vor să se fotografieze cu familia sau cu prietenii într-un cadru dedicat, vor avea un punct amenajat unde pot să imortalizeze momentul şi să posteze fotografia online.
Produsele vor fi vândute, anul acesta, la preţ de producător
Nu mai puţin de 300 de standuri şi puncte de vânzare ale comercianţilor şi fermierilor din judeţul Galaţi sunt amenajate pentru a primi publicul şi în acest an la "Târgul de Toamnă". O sută dintre acestea vor fi deservite de producătorii locali. Programul în piaţă va începe de la ora 09.00 şi va dura pâna când şi ultimul comerciant îşi va închide standul. Organizatorii târgului au luat o măsură benefică în acest an şi au anunţat că nu vor încasa taxele obişnuite de la comercianţi şi producători, în ideea în care preţul produselor oferite spre vânzare va fi mult mai mic. Nu vor lipsi produsele lactate de calitate, patiserie sau peştele şi produsele apicole. Dar nici fructele şi nenumăratele soiuri legumicole. Vor fi prezenţi şi producătorii viticoli cu produsele etichetate DOC (n.r. - Denumire de Origine Controlată). Piaţa va fi bogată şi în produse şi preparate din carne şi nu va lipsi, cu siguranţă, carnea de porc, în condiţiile în care Direcţia Sanitar-Veterinară şi-a dat acordul expres. De altfel, organizatorii târgului au anunţat un extraordinar show culinar susţinut în hala de legume-fructe de celebrul master chef Antonio Pasarelli, pentru încurajarea populaţiei să se hranească sănătos, cu produse naturale şi, chiar, din producţie autohtonă. Într-o altă locaţie, în apropierea scenei de spectacole, un artist meşteşugar din Republica Moldova va prepara şi va oferi bucate tradiţionale de patiserie preparate în gospodăriile de peste Prut.
Nelipsit de interes pentru cei prezenţi în Piaţa Centrală, la "Târgul de Toamnă", va fi spectacolul de muzică şi culoare oferit zi de zi, pe scena amenajată în spaţiul obişnuit de ansamblurile şi rapsozii populari invitaţi, dintre care nu va lipsi Laura Lavric, Ansamblul folcloric Doina Covurluiului Galaţi şi Fanfara Centrului Cultural Dunărea de Jos sau grupul folcloric de copii ai Şcolii Gimnaziale nr. 30 care va deschide seria evenimentelor pregătite în cadrul târgului.
Gălăţenii pasionaţi de fotografie au şansa să publice într-un album dedicat Centenarului
Până la finalul acestei luni, respectiv până la data de 30 septembrie 2018, gălăţenii pasionaţi de fotografie se pot înscrie la un concurs inedit care încearcă să readucă în memoria colectivă patrimoniul cultural legat de Marea Unire.
Condiţiile de participare sunt următoarele: vârsta participanţilor să fie cuprinsă între 14 şi 35 ani; participanţii să fie studenţi, masteranzi sau doctoranzi; fotografiile vor fi trimise online, prin intermediul formularului de înscriere; participanţii pot înscrie maxim 3 fotografii, iar acestea ar trebui realizate anul acesta; fiecare fotografie trimisă va aborda tematica concursului: "Simboluri ale României Mari - România la o sută de ani de la Marea Unire" şi va fi însoţită de un titlu descriptiv şi, opţional, de un mic text narativ.
Cele mai bune dintre aceste lucrări vor fi publicate într-un album de imagini tipărit în condiţii grafice deosebite care va purta pecetea Centenarului României moderne şi va fi destinat distribuirii prezentării simbolurilor Centenarului către medii de interes pentru promovarea unei imagini pozitive a identităţii României Mari.
Înscrierile se fac pe site-ul www.turismistoric.ro.