Mihaela KANTI

Mihaela KANTI

Uniunea Artiştilor Plastici gălăţeni a deschis săptămâna trecută primul salon de vară, la galeriile Nicolae Mantu. Cele 43 de lucrări (pictură, grafică şi tapiserie) ale artiştilor consacraţi, printre care s-au regăsit şi câteva lucrări ale unor absolvenţi ai Facultăţii de Arte, lucrări atent selecţionate, pot fi admirate în continuare de concitadinii iubitori de artă. În linişte, lucrările pot fi văzute cu sufletul, neîmpiedicat de tumultul unei lansări intense.
Cei care au avut răbdarea să viziteze anterior galeriile au putut aprecia beneficiile modernizărilor care au avut loc la galerii, printre care sistemul de iluminat al lucrărilor expuse, precum şi aerul condiţionat, ale cărui beneficii se pot simţi în zilele toride.
La evenimentul de lansare, punctul de concentrare al artei plastice gălăţene fusese efectiv luat cu asalt, pentru că evident, cele 43 de lucrări avea să fie admirate în galerii de foarte mulţi susţinători ai artiştilor.

Joi, vineri şi sâmbătă (23-25 iunie) se vor desfăşura şedinţele de constituire ale tuturor consiliilor locale, precum şi cea pentru Consiliul Judeţului. S-au înţeles sau nu cum îşi vor realiza majorităţile, partidele trebuie să îşi finalizeze negocierile dintre ele. Chiar dacă Galaţiul, în linii mari, dincolo de contestaţiile liberalilor, este fief PSD, pe alocuri social democraţii vor mai avea nevoie de susţinerea unor consilieri pentru a obţine majoritatea. Dacă există partide care nu şi-au trimis situaţia financiară la Perfectură (până în prima parte a zilei de miercuri, doar PSD şi PNL respectaseră această prevedere legală), atunci au toate şansele să îşi piardă mandatele de consilieri câştigate în alegeri.
Prefectura a alocat 16 funcţionari care vor participa la şedinţele de constituire a consiliilor locale în toate localităţile judeţului nostru şi va posta pe site-ul său calendarul acestor prime şedinţe.
Conform rapoartelor Poliţiei şi Jandarmeriei prezentate în cadrul Colegiului Prefectural, desfăşurat miercuri în sala mare a Prefecturii, în urma scrutinului din 5 iunie au fost întocmite 11 dosare penale. Pe baza acestora s-a întocmit o sesizare la CNA Bucureşti şi s-a înaintat un proces verbal către AEP. Reamintim că liberalii au reclamat vicierea rezultatului alegerilor locale desfăşurate la Galaţi.

Primarul Marius Stan a reclamat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că prefectul Galaţiului, cu care de altfel apreciază că a avut o relaţie profesională foarte bună, a fost împins la înaintare în lupta politică. Primăria a primit din partea municipalităţii două adrese prin care se reclamă o serie de nereguli, destul de vag formulate, la care nu prea exista şansa formulării unor răspunsuri concrete, aşa cum au fost solicitate, ca urmare a unor sesizări. Una dintre sesizări făcea referire la ajutoare acordate la Crăciunul  şi Anul Nou din 2015 şi la Paştele din 2016, de care ar fi beneficiat gălăţeni neincluşi pe listele cu asistaţi, iar cea de a doua se referă la unele nereguli la lucrările de modernizare a străzii Traian, sectorul Metro - str. Brăilei, dar şi la proiectul ”Sisteme inteligente pentru managementul traficului”.
Marius Stan a comentat: „Am avut o colaborare decentă. (...) Din păcate, domnul prefect e împins. Ăsta e joc electoral! Nu se poate să ai o asemenea comunicare. E indecent!”.
Primarul a anunţat că va trimite cele două documente ale Prefecturii la Secretariatul Guvernului, pentru ca cei de acolo să se pronunţe dacă reprezintă documente conforme sau nu.

În ediţiile anterioare prezentam consecinţa absenteismului consilierilor locali la şedinţa ordinară a lunii mai - o serie de proiecte nu au fost adoptate din lipsă de cvorum, ceea ce se va traduce în costuri mai mari pentru bugetul municipalităţii, dacă situaţia se va repeta şi la şedinţa de îndată (convocată în ultima zi a lunii). Printre proiectele propuse figurează şi unele la care e nevoie de o prelungire a termenului de finalizare (proiectul de semaforizare inteligentă „undă verde” şi reabilitarea unei clădiri de patrimoniu din str. Ştiinţei nr. 26, pentru ca a fost cerută o prelungire de o lună, acceptată de BERD), sistemul de ticketing, bursele pentru elevi, finanţările pentru sportivi, pentru cultură, precum şi sănătate (1 milion pentru spitalul de copii Sf. Ioan). Şi plaja Dunărea, pentru care există cerere din partea unui investitor care ar crea un Aqua Park, a fost formulat în toamnă un caiet de sarcini, dar investiţia nu a avut loc, tot din cauza opoziţiei Consiliului Local.
Edilul reclamă faptul că lupta politică nu ar trebui să se afle în administraţie, iar consilierii nu au reuşit în acest mandat să se adapteze la ideea că lipseşte trocul de voturi de genul  „eu vreau proiectul ăla, şi la schimb îţi votez proiectele tale”. Marius Stan a comentat: „Luptele acestea aduc un consum de energie epuizată în gol. (...) Mi se pare complet lipsit de demnitate dacă ridică mâna la vot doar pentru că au primit sarcină de la partid. (...) Nu le pasă nici de copii, nici de sănătate. Nu ştiu de ce le pasă oamenilor acestora!”.
Primarul va face publică lista consilierilor locali care nu se vor prezenta la şedinţa de îndată pentru a vota proiectele CL, astfel încât gălăţenii să ştie cine le cere voturile (figurând în continuare pe listele partidelor) dar nu îi reprezintă cu adevărat pe gălăţeni. Vom reveni cu detalii.

Mircea Geoană a revenit pe plaiurile de la Dunăre, în urbea noastră, deşi fusese prezent şi la lansarea candidaţilor partidului. A vizitat întreaga ţară în ultimul timp, dar a revenit la Galaţi întrucât consideră că potenţialul uriaş al acestui oraş trebuie să fie fructificat economic. Graţie poziţiei strategice a oraşului înconjurat de cele trei ape - Dunăre, Prut şi Siret -, Galaţiul ar putea redeveni un mare nod comercial european. Geoană crede în reluarea legăturilor economice cu vecinii noştri din fostul bloc comunist (moldoveni, ucraineni, ruşi - n.r)

Partidele clasice pierd datorită corupţiei

În opinia lui Geoană acum este momentul reconstrucţiei politice şi a promovării meritocraţiei deoarece partidele clasice s-au epuizat şi vor pierde tot mai mult susţinerea electoratului din cauza corupţiei din interiorul lor. Fost lider PSD, Geoană a câştigat votul foarte multor gălăţeni, din întregul judeţ, iar pentru aceasta el le-a mulţumit şi a confirmat ipoteza ca parte din această susţinere să se transfere spre actuala formaţiune politică pe care o clădeşte, însă Geoană nu îşi face foarte multe iluzii, ci este pregătit să clădească încet dar sigur un nou partid de stânga.

Varianta Băsescu este doar o zbatere

În această perioadă, un alt politician de top, Traian Băsescu încearcă recrearea unui nou partid. În câteva zone ale ţării Băsescu a reuşit să capaciteze destul de mulţi susţinători care l-au întâmpinat la lansările de candidaţi. A fost şi cazul Galaţiului, unde Sala Sporturilor s-a umplut cu baloane dar şi susţinători. Cu toate acestea, Mircea Geoană consideră că aceste situaţii reprezintă doar o zbatere iar Băsescu nu va mai avea puterea să influenţeze prea mult viaţa politică românească. Motivaţia: românii nu vor putea uita cât de greu au dus-o în regimul Băsescu.

Dezbaterea maraton (aproape 4 ore, n.r.) intitulat㠄"Candidezi, te provocăm”!", moderată de jurnalistul Liviu Mihaiu, a debutat cu recomandarea moderatorului pentru gălăţeni de a nu-i vota pe trei „grei” dintre candidaţii care au chiulit: Eugen Durbacă, Nicuşor Ciumacenco şi Ionuţ Pucheanu. Cei trei au declinat invitaţia cu o zi înaintea evenimentului. Liviu Mihaiu a avut un dar simbolic pentru candidatul Eugen Durbacă, o cravată de pionier pe care o purtau elevii din clasele V-VIII în perioada comunistă. Asta pentru că Durbacă, la cei peste 70 de ani, nu poate oferi decât soluţii comuniste unui oraş care oricum pare că a fost condamnat să se scufunde într-o groapă a sărăciei. Moderatorul a comentat hâtru absenţa celor trei candidaţi criticaţi, punând-o pe seama sa: "„Cred că au fugit de mine, nu de dumneavoastră...”".
Ulterior, pe parcursul dezbaterii, Cătălin Cristache, candidatul PMP, i-a adresat ironic (şi retoric, pentru că interlocutorul strălucea prin absenţă) lui Durbacă întrebarea dacă va mai candida şi în 2024, ca să ştie, să îi fie contracandidat.
Printre absenţi s-au numărat şi alte două candidate la fotoliul de primar. Drept pentru care, pe scena amenajată în holul Universităţii „Dunărea de Jos” se aflau 5 scaune ocupate doar de imaginile chiulangiilor.
Cei şapte candidaţi care s-au încumetat să bifeze prezenţa au ascultat cu atenţie întrebările care le-au revenit prin extragerea din urne, întrebări provenite de la societatea civilă şi presă, oferind soluţiile lor. Întrebările au fost împărţite pe 4 domenii: Educaţie şi cultură, Mediul de afaceri şi investiţii europene, Social - timp liber şi Gospodărire urban-administrativa.

"Şpăgi de 1.000 de lei pentru un loc de muncă la Transurb"

Absenţii au avut de răspuns la mai multe întrebări, atât dintre cele provenite de la societatea civilă, cât şi cele de la contracandidaţi şi s-au adus şi câteva acuzaţii. Aducem câteva în atenţie: distrugerea plajei Dunărea revine exclusiv fostului PC (gălăţenii le regăsesc candidaţii pentru primar şi consilieri pe listele ALDE). Tot lor le revine titlul „glorios” de „"mafia cimitirelor”". Şi tot spre ei s-au îndreptat acuzaţiile privind perceperea unor şpăgi de 1000 de lei pentru un loc de muncă ca şofer la Transurb. Acuzele au fost formulate în cadrul dezbaterii de către candidatul PMP şi merită atenţia organelor de cercetare.Trebuie spus că în cadrul şedinţelor Comisiei de Dialog Social a fost adus în atenţie cu repetiţie subiectul Transurb. Societatea este monitorizată pentru a se observa dacă operatorul municipalităţii face faţă necesarului transportului pentru gălăţeni. În această perioadă, de rodaj, până la completarea organigramei cu numărul necesar de şoferi, cei aflaţi în instituţie lucrează foarte multe ore zilnic, peste norma obişnuită de lucru, şi riscă să atingă un grad de oboseală prea mare pentru un şofer care are în mâinile sale siguranţa călătorilor pe care îi transportă, precum şi pe cea a tuturor celorlalţi participanţi la trafic.
În faza întrebărilor de tip foc încrucişat, în care candidaţii (trei dintre ei extraşi din urne de jurnalişti) puteau adresa întrebări oricăror candidaţi, primarul Marius Stan i-a întrebat pe doi dintre absenţi, retoric, de ce mai candidează, în condiţiile în care Dan Nica şi Victor Paul Dobre „le-au decis soarta cu o seară ?n urmă, într-o camera de la hotelul Mercur”.

Fonduri europene, policlinică şi vot în stradă

Candidaţii independenţi Daniela Simona Vreme şi Dorin Butunoiu (ambii consilieri judeţeni în acest mandat, n.r.) au atras atenţia asupra necesităţii accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea proiectelor locale, din diverse domenii aflate în curtea administraţiei locale: economice, sociale. Ambii au adus în discuţie absenţa strategiei de dezvoltare a judeţului, faţă de care localităţile din cadrul judeţului nu pot atrage fonduri europene. Butunoiu a subliniat faptul că în prezent judeţul nu are o asemenea strategie, fiind votată la începutul anului o formă nefinalizată a unei strategii. Iar Simona Vreme a reamintit că s-a opus adoptării acelei propuneri pentru că era prost făcută, de fapt era doar un copy paste al unui mandat anterior, neavând loc o adaptare a strategiei la necesităţile actuale. Tot cei doi au pus problema absenţei unei unităţi medicale de permanenţă necesară atât pentru copii, cât şi pentru adulţii care au nevoie să facă un tratament (cum ar fi cazul injecţiilor care trebuie făcute noaptea). Subiectul a fost adus atenţiei candidaţilor şi de către jurnalista Dana Roşca-Potorac - absenţa unei policlinici a municipalităţii. În prezent policlinica de la Judeţean este suprasolicitată. Dr. Goldură a amintit şi de policlinica cu plată, care trebuie să se mute în fostul sediu al centrului de recoltare a sângelui, reabilitat de către municipalitate, din cartierul Francezi.
Marius Stan i-a sfătuit pe gălăţeni să nu creadă gogoşile de campanie de genul apă gratuită, transport gratuit, pentru că nu pot fi susţinute.
Iulian Aramă a punctat necesitatea continuării proiectelor de dezvoltare a infrastructurii oraşului începute în acest mandat, precum şi colaborarea cu universitatea gălăţeană pentru dezvoltarea unor proiecte.
Candidaţii au oferit soluţii „universale” primarului pentru cazul în care se confruntă cu un Consiliu Local ostil: te faci frate cu dracu' până îţi treci proiectele! Organizezi şedinţa în zonele din oraş în care ar trebui să se realizeze o investiţie pe care consilierii refuză să o voteze. Astfel, obligaţi de presiunea concitadinilor prezenţi la şedinţe (şedinţele locale, dar şi judeţene, fiind publice) vor trebui să voteze, în ciuda interdicţiei de la partid. Tot presiunea publică o propune şi Cătălin Cristache, dar acesta, mult mai radical, merge pe ideea scoaterii oamenilor în stradă.
Liviu Mihaiu a întrebat, retoric, dacă vreunul dintre candidaţi este acţionar la Bacul ce traversează Dunărea. Răspunsul a venit simplu: cei care au legătură cu Bacul lipsesc. "„Mi-am închipuit"”, a replicat jurnalistul.
Una peste alta, dezbaterea a fost un exerciţiu democratic pentru sănătatea societăţii gălăţene. Universitatea „Dunărea de Jos” a fost agora dialogului, iar candidaţii participanţi au demonstrat că le pasă (cel puţin acum, în campanie) de gălăţeni. Admirabil este efortul candidaţilor independenţi, care dau dovadă de o adevărată încăpăţânare, în absenţa efectivelor de partid extrem de necesare şi utile într-o campanie electorală, pentru a se pune în slujba gălăţenilor. Experienţa lor ar putea fi utilizată de viitorul primar, pentru că au demonstrat că au dispoziţia şi capacitatea de a oferi multe comunităţii.

Pe ultima sută de metri din acest mandat, actualul primar, Marius Stan aduce în atenţia presei gălăţene documente care atestă ordonanţări de plăţi eşalonate, realizate în mandatul anterior (2008-2012). Cele două investiţii fac referire la staţia de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir şi la canalul colector de la Inelul de Rocadă, (strada Brăilei şi prelungirea străzii Brăilei). Ordonanţările de plată poartă semnăturile fostului viceprimar Nicuşor Ciumacenco (staţia de epurare) şi a fostului city manager Florin Popa (canalul colector de la Inelul de Rocadă). Problema (semnalată de primarul în funcţiune, Marius Stan, n.r.) pe care o reprezintă aceste două investiţii constă în faptul că ele lipsesc din planul real, deşi conform documentelor contabile banii pentru cele două investiţii fictive au fost viraţi.
Documentele au fost furnizate jurnaliştilor gălăţeni vineri, 27 mai, în cadrul conferinţei de presă susţinute de primarul Marius Stan la sediul organizaţiei judeţene UNPR.

În timp ce vicepreşedintele CJ, Cornel Hamza, se străduia destul de stângaci să explice în cadrul Comisiei de Dialog Social, desfăşurată miercuri, la Prefectură, cum a ratat în acest mandat Consiliul Judeţului un proiect important cu finanţare europeană (sistemul de ape uzate la care ar fi trebuit să se conecteze toate localităţile judeţului), proiect iniţiat în mandatul anterior, viceprimarul Florin Popa a adus în discuţie un alt eşec investiţional, cel legat de Usitall, pentru care candidatul PNL l-a criticat intens pe Marius Stan, că nu a vrut să continue acel proiect. Florin Popa a recunoscut că investiţia respectivă nu ar fi adus mare beneficiu comunităţii, căci municipalitatea ar fi trebuit să aducă la poarta firmei gunoiul, pe care aceasta să îl prelucreze şi să producă gaz, pe care municipalitatea era obligată să îl cumpere, la preţul prestabilit.
În aceeaşi zi, Marius Stan a precizat: „Nicuşor Ciumacenco ar trebui să îmi mulţumească pentru că nu am continuat un proiect care era şi dezavantajos pentru oraş şi ilegal!”, date fiind obligaţiile pe care şi le asuma municipalitatea conform precontractului încheiat. Astfel, municipalitatea se obliga să asigure firmei gunoiul din care aceasta să producă gazul, pe care oraşul se obliga prin precontract să îl cumpere la preţul prestabilit. Marius Stan a explicat şi faptul că evoluţia preţurilor combustibililor poate implica modificări în timp de 5 ani, dată la care ar fi început funcţionarea efectivă a investiţiei, deci şi de aici decurgea o capcană în care se băgau conducătorii oraşului din mandatul anterior.
Marius Stan a precizat presei că a oferit aceste explicaţii şi reprezentanţilor de la cel mai înalt nivel diplomatic ai statului canadian, cu care veniseră investitorii amintiţi, le-a spus despre prevederile legislaţiei în vigoare ale statului român, prevederi încălcate flagrant de precontractul încheiat de Usitall şi reprezentanţii administraţiei gălăţene din mandatul 2008-2012. 

În ultima şedinţă ordinară a mandatului actual (2012-2016), de luni 23 mai, şoferul preşedintelui CJ şi-a primit apartamentul de la Judeţ, ca răsplată pentru a-l fi suportat pe cel care a fost aşezat să conducă judeţul în actualul mandat. Chiar dacă la şedinţele anterioare consilierii au avut obiecţii privind cadoul pe care îl face Bacalbaşa şoferului, în ultima şedinţă de mandat locuinţa promisă i-a fost acordată cu o singură abţinere la vot, cea venită din partea consilierei Simona Vreme (fostă Hapeci). Toate punctele aflate pe ordinea de zi au fost votate cu sârg de consilierii judeţeni. Şi astfel am ajuns la finalul unui mandat în care nu s-au realizat proiecte cu finanţări europene, spre deosebire de celelalte, funcţionarii au fost terifiaţi de stilul dictatorial în care erau terorizaţi de la cel mai înalt nivel al conducerii instituţiei, şi doar printr-o minune Direcţia de Dezvoltare nu a fost desfiinţată de aceeaşi personalitate luminată de la conducerea judeţului.
În viitorul mandat, conducerea judeţului nu va depinde de votul electoratului, ci conform legislaţiei în vigoare, preşedintele CJ va fi ales de către consilierii judeţeni.

Duminică, 15 Mai 2016 00:00

Oţelul, de la campioană la faliment

15 mai 2011, o zi magică, ce va rămâne scrisă cu litere de aur în cartea de istorie a sportului gălăţean. Cu două ore înainte de ora oficială de start, tribunele au fost full, peste 13.000 spectatori ţinând să urmărească partida pe care favoriţii lor urmau să o susţină împotriva principalei contracandidate la locul I. Într-o atmosferă incendiară, care i-a împins de la spate, roş-alb-albaştrii au învins Poli Timişoara cu 2-1 prin golurile lui Antal şi Pena şi Oţelul devenea campioana Ligii I, urmând să joace apoi în grupele Champions League...
Duminică s-au împlinit cinci ani de la acest eveniment istoric, dar nu am putut sărbători aşa cum se cuvine. Luna trecută, Tribunalul Bucureşti a hotărât falimentul Oţelului şi închiderea porţilor. Un simbol al Galaţiului nu mai există şi cu toţii suntem mai trişti şi mai săraci. Mulţumim, Oţelule, pentru clipele minunate pe care le-am trăit în toţi aceşti ani fie pe Old Trafford, Da Luz, Naţional Arena, Ploieşti, Cluj, etc. Vei rămâne veşnic în inimile noastre!

Pagina 1 din 22