Marți, 31 Octombrie 2017 00:00

Reţea de trafic de migranţi spre Marea Britanie, destructurată în urma unor raiduri în ţări europene

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O reţea de trafic de migranţi spre Marea Britanie a fost destructurată, conducând la arestarea a 26 de persoane în urma unor raiduri în mai multe ţări ale Europei, a anunţat recent Oficiul European de Poliţie (Europol), informează AFP.
Reţeaua "este suspectată de a fi transportat migranţi în vehicule adaptate special, traversând mai multe ţări membre ale UE, având Marea Britanie ca destinaţie finală", a precizat Europol într-un comunicat.
Şeful reţelei, care se află sub supraveghere din ianuarie, este un bărbat cu handicap ce se deplasează în fotoliu rulant, "venit din Afganistan şi care s-a stabilit în Marea Britanie", potrivit aceleiaşi surse.
Inspectarea unui microbuz a dezvăluit că partea din spate a vehiculului era dotată cu mici bănci din lemn pentru transportul de pasageri. În alte vehicule au fost amenajate portiere duble pentru a disimula pasagerii clandestini.
Belgia, Bulgaria, Franţa, Olanda şi Marea Britanie au participat la operaţiunile cu scopul de a destructura această reţea, forţele de poliţie operând 42 de percheziţii.
În Marea Britanie au avut loc 11 arestări, în mod concret la Londra şi Birmingham, motivate de "suspiciunea de sprijinire a imigraţiei ilegale", potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne al Marii Britanii.
"Persoane adesea vulnerabile sunt tratate ca simple obiecte. Mulţi cad în mâinile altor grupuri criminale ce încearcă să-i exploateze în scopul sclaviei moderne, cum sunt exploatarea salarială sau traficul sexual", a explicat un responsabil însărcinat cu anchetele din cadrul ministerului britanic, Steve Dann.
În Belgia, opt persoane au fost arestate în cadrul aceleiaşi afaceri. Procurorii belgieni au evocat un grup criminal "foarte bine organizat, care încerca să introducă în Marea Britanie persoane venite din Siria şi Afganistan, în principal prin Europa de Est".
Şapte arestări au avut loc în Bulgaria.
"Acest caz arată cum un element criminal poate uşor să conducă o reţea considerabilă la scara Europei, dintr-o ţară membră a UE", a subliniat un responsabil al Europol însărcinat cu traficul ilegal de migranţi, Robert Crepinko.

Lasă un comentariu