Marți, 07 Noiembrie 2017 00:00

Retragerea ataşaţilor economici români din Italia, pentru neimplicare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camera de Comerţ a României în Italia solicită, printr-o scrisoare deschisă, retragerea ataşaţilor economici români din Italia, "pentru subminarea economiei României prin neimplicare".
"Camera de Comerţ a României în Italia (CCIRO Italia) a avut ca scop, încă de la înfiinţare, promovarea intereselor economice ale României în Italia şi încurajarea investiţiilor între cele două ţări. După patru ani de la înfiinţare, am decis să facem publice concluziile legate de colaborarea cu instituţiile româneşti din Italia, care teoretic ar trebui să aibă aceleaşi scopuri: promovarea intereselor economice ale României şi ale întreprinzătorilor români. Concluzia noastră este că ataşaţii economici ai României în Italia fac orice, numai ceea ce presupune această funcţie nu. Dimpotrivă, activitatea CCIRO Italia, foarte intensă în Italia şi România, a deranjat aceşti funcţionari care dorm în post şi nu numai că nu am primit niciun sprijin, dar am fost mereu sabotaţi de cei care ar fi trebuit să ne ajute", se menţionează în scrisoarea deschisă adresată premierului Mihai Tudose şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
CCIRO solicită măsuri urgente pentru "alungarea" ataşaţilor, deoarece nu promovează România şi interesele statului român.
"Cerem instituţiilor abilitate, din cadrul Guvernului României, măsuri urgente pentru alungarea de la posturile "călduţe" a ataşaţilor economici ai României din Italia pentru subminarea economiei României prin neimplicare: ataşaţii economici nu promovează România şi interesele statului român. Nu cunosc nici măcar politicile şi programele Guvernului României pentru atragerea investitorilor străini. Nu mai vorbim de programe şi facilităţi pentru reîntoarcerea investitorilor români din diaspora: niciun om de afaceri român din Italia din cei 46.000 înregistraţi nu a fost vreodată invitat să investească în România, să contribuie cu resurse sau cunoştinţe la misiunea de dezvoltare a relaţiilor economice dintre cele două ţări, aşa cum a făcut mereu CCIRO Italia", susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ a României în Italia.
Aceştia subliniază că românii din Italia ar trebui să fi fost informaţi prin activităţi şi acţiuni specifice de către ataşaţii economici despre programul Start-up Naţional şi Start-up Diaspora, însă aceştia nu au făcut nimic în această perioadă.
"Ataşaţii economici din Italia sunt activi doar în preajma scăderii mandatului, preocupările lor fiind doar să încaseze salariul şi eventual să facă lobby pentru firme multinaţionale, ceea ce nu intră în atribuţiile lor", precizează reprezentanţii CCIRO.
În acest context, ei cer retragerea de la post a lui Adrian Georgescu, fost ataşat economic, actualmente în funcţia de consul general al României la Milano, care, cu ocazia Expoziţiei Mondiale de la Milano, nu a organizat nicio activitate de promovare pe toată durata expoziţiei, în comparaţie cu alte ţări în pavilioanele cărora ataşaţii economici organizau şi 2-3 evenimente pe zi.

Lasă un comentariu