×

Observație

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/72743
Marți, 25 Octombrie 2022 14:54

Rishi Sunak, primul premier britanic cu origini indiene Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rishi Sunak a devenit luni cel mai tânăr premier al Marii Britanii din ultimii 200 de ani şi primul premier britanic cu origini indiene. De asemenea, este primul premier britanic de culoare, relatează Reuters, citat de hotnews.ro.
Aceasta va fi, de asemenea, prima nominalizare a unui prim-ministru pentru noul suveran Charles al III-lea, care a venit la tron pe 8 septembrie după moartea reginei Elisabeta a II-a.
Sunak s-a născut în Southampton în 1980, însă ambii săi părinţi sunt hinduşi cu origini indiene care s-au născut şi au locuit în Africa de Est înainte de a emigra. Bunicii săi s-au născut în provincia Punjab şi au emigrat cu familiile lor din Africa de Est în Anglia în anii '60.
Sunak a vorbit în repetate rânduri, în timpul ultimei campanii pentru cursa pentru funcţia de premier, că şi-a ajutat mama cu farmacia pe care aceasta o avea cu tot ce însemna contabilitate şi salarii.
A avut o educaţie privilegiată - a mers la o şcoală de elită cu taxă şi este cel mai recent premier care a studiat la Universitatea Oxford, după David Cameron şi predecesorul său, Truss. El a studiat politică, filozofie şi economie.
În timpul ultimei campanii pentru funcţia de premier, el a susţinut crearea de şcoli de gramatică mai selective, după ce unele noi au fost interzise de Partidul Laburist de opoziţie, dar a spus în mod repetat că „o educaţie de clasă mondială” ar trebui să fie un drept din naştere.
El va fi, de asemenea, prima persoană de culoare care va deveni prim-ministru al Marii Britanii. Ravi Kumar, în vârstă de 38 de ani, membru al Partidului Conservator care lucrează la o companie financiară din oraşul Nottingham, a descris numirea acestuia drept un „moment decisiv”.
„Am crescut în anii '80 şi '90 şi nu mi-am putut imagina că voi prinde un prim-ministru non-alb în timpul vieţii mele... Aşadar, să văd un lider indian britanic este fenomenal”, a spus el pentru Reuters.
Dar căsătoria lui Sunak cu fiica unui miliardar indian a stârnit îngrijorări în partidul său, mulţi întrebându-se dacă nu cumva acesta este prea departe de îngrijorările alegătorilor de rând, dintre care unii sunt forţaţi de inflaţie să decidă dacă îşi cheltuiesc banii pe mâncare sau încălzire.
Nu a ajutat nici faptul că în aprilie soţia lui Sunak a fost forţată să confirme informaţii potrivit cărora statutul ei de nedomiciliat (rezident britanic care are domiciliul permanent în afara Marii Britanii) însemna că nu plătea impozit pe toate câştigurile sale internaţionale. Ea a promis că va pune capăt acestei situaţii.
„Rishi are relaţii publice bune, dar nu are capacitatea de a fi curajos şi de a fi cancelarul pentru Brexit de care Regatul Unit are nevoie”, a spus o persoană din interiorul Partidului Conservator sub condiţia anonimatului.
Susţinătorii lui Sunak spun că el este omul de care are nevoie Marea Britanie pentru a stabiliza financiar ţara după ce proiectele lui Truss au zguduit pieţele financiare, majorând împrumuturile guvernamentale şi creditele ipotecare.
„Avem nevoie de cineva care să ofere stabilitate şi competenţă economică dovedită în aceste vremuri dificile, iar Rishi Sunak este acea persoană”, a spus Grant Shapps, adus ca ministru de interne al Marii Britanii după ce Truss l-a demis pe predecesorul său.
Shapps a fost doar unul dintre miniştrii care l-au susţinut pe Sunak după ce Johnson s-a retras din cursă, surprinzând şi chiar supărându-şi propriii susţinători. Johnson nu a făcut public pe cine a susţinut.

Intrat în Parlament în 2015, Sunak a devenit ministru în 2020

Sunak a urcat rapid în rândurile Partidului Conservator, devenind, în 2020, unul dintre cei mai tineri miniştri de finanţe, după cinci ani de la intrarea sa în parlament pentru prima oară.
Când pandemia de COVID-19 a lovit Marea Britanie, Sunak a devenit unul dintre cei mai populari politicieni din ţară, deoarece a fost lăudat pentru că a ajutat întreprinderile şi muncitorii.
Într-o fotografie care a surprins sentimentul de unitate din spatele planurilor sale de salvare, Sunak a pozat în faţa biroului său din Downing Street, flancat de şefi sindicali.
Dar acest consens a dispărut pe măsură ce Marea Britanie a ieşit din criză încărcată cu 400 de miliarde de lire sterline de datorii suplimentare şi apoi a căzut într-o criză a costului vieţii care a dus la şi mai multe presiuni asupra bugetului public.
Popularitatea sa scăzuse în sondaje la începutul acestui an, publicul fiind îngrijorat de criza costului vieţii, supărat din cauza creşterilor taxelor la salarii, în timp ce soţia sa evitase taxele britanice.

Citeşte şi Liz Truss a demisionat din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii

Galerie de imagini

{gallery}72743{/gallery}

Lasă un comentariu