Marți, 08 Martie 2022 14:21

România, pe lista neagră a lui Vladimir Putin Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autorităţile din Rusia au realizat o listă a statelor care comit „acţiuni neprietenoase”, în urma unui ordin dat de preşedintele Vladimir Putin. Astfel, cetăţenii şi companiile ruse, statul însuşi, regiunile şi municipalităţile sale care au obligaţii valutare faţă de creditorii străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble, notează capital.ro.
„Guvernul a aprobat o listă a statelor şi teritoriilor străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ruşi. Ordinul în acest sens a fost semnat. Lista include Australia, Albania, Andorra, Regatul Unit, inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Canada, Liechtenstein, Micronezia, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Japonia”, este scris într-un comunicat al Executivului de la Moscova, preluat de Mediafax.
Potrivit comunicatului respectiv, ordinul a fost întocmit în cadrul Decretului Preşedintelui din 5 martie 2022 „Cu privire la procedura provizorie de îndeplinire a obligaţiilor faţă de anumiţi creditori străini”.
„Potrivit acestuia, cetăţenii şi companiile ruşi, statul însuşi, regiunile şi municipalităţile sale care au obligaţii valutare faţă de creditorii străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble. Pentru a face acest lucru, debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special de ruble „C” în numele unui creditor străin şi să transfere plăţi către acesta în echivalent în ruble la cursul de schimb al Băncii Centrale la data plăţii. Noua procedură temporară se aplică plăţilor care depăşesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în valută)”, conform comunicării guvernului rus.
De asemenea, tranzacţiile şi operaţiunile companiilor ruseşti cu cetăţeni şi firme din ţări neprietenoase cu Rusia vor fi aprobate de comisia guvernamentală pentru controlul investiţiilor străine. Rezoluţia de stabilire a acestei proceduri a fost semnată de prim-ministrul Mihail Mişhustin.
Potrivit documentului, o companie rezidentă din Rusia sau o firmă străină din ţări neprietenoase trebuie să solicite permisiunea de a tranzacţiona.
„Acesta trebuie să conţină informaţii cuprinzătoare despre solicitant, inclusiv un document despre beneficiarii efectivi ai companiei. Pe baza analizei documentelor primite şi a naturii viitorului acord, se va lua o decizie de aprobare sau refuz de implementare a acestuia. În acelaşi timp, poate fi eliberată permisiunea de a efectua o tranzacţie cu desemnarea condiţiilor pentru executarea acesteia. Scopul principal al acestei lucrări este de a asigura stabilitatea financiară a ţării în faţa presiunii sancţiunilor externe”, potrivit unor reguli ale guvernului rus.

Lasă un comentariu