Marți, 27 Februarie 2018 14:01

„România şi Grecia sunt angajate în efortul comun pentru o Europă unită“

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a aflat într-o vizită de lucru în Grecia, ocazie cu care a avut întrevederi cu Dimitrios Tzanakopoulos, ministru delegat şi purtător de cuvânt al Guvernului Republicii Elene, şi cu omologul său din cadrul Ministerul Afacerilor Externe elen, Georgios Katrougkalos. De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a depus o coroană de flori la bustul lui Nicolae Titulescu din Atena şi a avut întrevederi cu membri ai Parlamentului Republicii Elene şi cu lideri ai comunităţii româneşti.
În cadrul discuţiilor au fost abordate o serie de subiecte de interes comun în raport cu agenda europeană curentă, precum starea Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual post-2020 (politica de coeziune şi politica agricolă comună), Brexit, aspecte sociale, securitatea energetică, securitatea internă a Uniunii Europene şi funcţionarea spaţiului Schengen, aderarea României la Schengen, migraţia, Balcanii de Vest, dar şi Parteneriatul Estic.
„România şi Grecia sunt angajate în efortul comun pentru o Europă unită şi coezivă, care îşi apără valorile şi principiile şi funcţionează în interesul cetăţenilor. Purtăm un dialog constructiv cu Grecia şi cu alţi membri ai Uniunii Europene, de natură a aduce plusvaloare în cadrul parteneriatelor existente“, a menţionat Victor Negrescu.
În privinţa Brexit, a fost reiterată susţinerea fermă pentru menţinerea unităţii la nivelul statelor membre în faza a doua a negocierilor şi a fost a reiterat sprijinul pentru un proces de retragere ordonat şi predictibil care să pună bazele unui viitor acord dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
Dialogul cu partea elenă s-a axat şi pe experienţa ţării în exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a oportunităţilor de consolidare a cooperării pe această dimensiune.
Astfel, ministrul delegat a prezintat stadiul pregătirilor în vederea asumării mandatului de către ţara noastră, în primul semestru din 2019, precum şi etapele ulterioare avute în vedere în acest proces, fiind reafirmat angajamentul României de a acţiona, în calitate de mediator imparţial, la avansarea dezbaterilor şi negocierilor importante ce se vor desfăşura în perioada ianuarie-iunie 2019.
„Am reiterat dorinţa ţării noastre de a beneficia de experienţa şi de a utiliza exemplele pozitive ale partenerilor care au deţinut anterior Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene“, a declarat Victor Negrescu.
Vizita a făcut parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de consolidare a dialogului şi cooperării în domeniul afacerilor europene cu statele membre, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.

Lasă un comentariu