Vineri, 01 Aprilie 2016 00:00

S&P a înrăutăţit prognozele de creştere şi inflaţie pentru zona euro

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat miercuri că economia zonei euro va înregistra în 2016 şi 2017 o creştere mai lentă decât estima iniţial, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor financiare la începutul acestui an, informează CNBC.
Conform noilor prognoze, zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,5% în 2016 (faţă de 1,8% cât preconiza în luna noiembrie) şi un avans de 1,6% în 2017. De asemenea, Standard & Poor's şi-a revizuit în mod semnificativ prognoza de inflaţie pentru zona euro, până la 0,4% în acest an, faţă de 1,1% cât estima anterior, şi la 1,4% în 2017, faţă de 1,5% cât preconiza în noiembrie.
În raportul publicat miercuri, economistul şef pentru Europa de la Standard & Poor's, Jean-Michel Six, a comparat zona euro cu un avion care "zboară cu un singur motor", adăugând că deşi există motive să sperăm că economia va lua altitudine, o revenire la modelul de creştere robustă de dinaintea crizei este puţin probabilă. Pentru a-şi ilustra metafora avionului cu un singur motor, Jean-Michel Six a scos în evidenţă faptul că economia zonei euro se bazează în principal pe consum, care reprezintă 55% din Produsul Intern Brut al zonei euro şi începând din 2014 a fost responsabil pentru 72% din creşterea economică. "O relansare care se bazează pe un singur cilindru este prin definiţie suspectă. Ar putea foarte rapid să se oprească, aşa cum s-a întâmplat în precedentul ciclu din 2010-2011. Sau la fel de bine ar putea să fie un fenomen episodic creat de scăderea facturilor la energie", a avertizat Jean-Michel Six.
De asemenea, agenţia de evaluare financiară subliniază că acţiunile băncilor centrale au un impact limitat asupra perspectivelor de creştere şi inflaţie, având în vedere preţul scăzut al materiilor prime şi lipsa de sprijin din partea guvernelor în materie de reforme structurale care să stimuleze competitivitatea şi eficienţa pieţei muncii
Prognozele economice nu au un impact direct asupra ratingurilor suverane atribuite de Standard & Poor's însă o modificare a fundamentelor economice se răsfrânge şi asupra analizelor de rating.

Lasă un comentariu