Joi, 06 Decembrie 2018 00:00

Statele Unite fac presiuni asupra Uniunii Europene Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statele Unite ale Americii (SUA) fac presiuni asupra Uniunii Europene (UE) să ia în considerare impunerea de sancţiuni economice împotriva Iranului, în urma testelor balistice efectuate, avertizând că ar putea exista un conflict regional dacă acţiunile Iranului continuă, relatează Reuters, citat de Mediafax. Testul balistic efectuat de Administraţia de la Teheran a fost condamnat dur de ţările occidentale, dar UE este determinată să protejeze Acordul Nuclear semnat în anul 2015. "Am dori ca Uniunea Europeană să impună sancţiun împotriva oamenilor şi organizaţiilor care susţin şi facilitează testele balistice ale Iranului", a declarat Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran.
Printre măsurile care ar putea fi luate de UE se numără interdicţii de călătorie şi îngheţare de bunuri, menite să taie finanţarea programului balistic iranian. Hook a transmis că testul balistic al Iranului a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi a făcut apel Administraţiei de la Teheran să înceteze orice activitate legată de programul balistic. "Aceasta este o ameninţare gravă, trebuie să punem piedici programului balistic al Iranului. Dacă nu facem acest lucru, consider că va creşte riscul unui conflict regional", a declarat oficialul american.
Acţiunile Iranului au fost criticate dur şi de Administraţia de la Paris, care a catalogat activitatea Iranului drept provocatoare şi destabilizatoare. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a afirmat recent că Iranul a testat o rachetă cu rază medie de acţiune, prin încălcarea reglementărilor internaţionale, însă regimul islamist de la Teheran a respins acuzaţiile. "Iranul a testat o rachetă cu rază medie de acţiune care poate transporta mai multe ogive", a spus Pompeo. "Condamnăm aceste activităţi", a subliniat secretarul de Stat american. Deşi nu a specificat dacă presupusa rachetă poate transporta ogive nucleare, Mike Pompeo a subliniat că Iranul nu are dreptul să efectueze "activităţi balistice cu tehnologii care pot transporta focoase atomice".
În replică, Iranul a transmis că programul balistic nu încalcă rezoluţiile Naţiunilor Unite. "Programul balistic iranian este defensiv... Nu există nicio rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU care să interzică programul balistic iranian ori testele balistice", a reacţionat Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministrului iranian de Externe. Administraţia Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi condamnă frecvent activităţile balistice iraniene. UE, Rusia şi China au decis menţinerea tratatului.

Lasă un comentariu