Miercuri, 08 Iulie 2020 11:59

SUA confirmă că şi-au anunţat retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

SUA au confirmat marţi că au notificat oficial ONU cu privire la retragerea americană din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), acuzată de Washington că a reacţionat cu întârziere la pandemia de coronavirus, relatează AFP, citat de Agerpres.
Notificarea va fi efectivă în termen de un an, 6 iulie 2021, au precizat mai mulţi oficiali ai guvernului american, cel mai important contribuabil al organizaţiei.
Preşedintele Donald Trump a lansat oficial procedura de retragere a Statelor Unite din OMS. "Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie", a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru afaceri externe din Senatul SUA.
Notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ''care este depozitarul OMS'', au menţionat responsabili americani.
Naţiunile Unite au confirmat, de asemenea, că au primit luni scrisoarea de retragere a SUA din OMS.
Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat că Statele Unite, membru fondator al OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a se retrage din organizaţie: să respecte un termen de un an şi să fie la zi cu contribuţiile pentru organizaţie.
Anunţul a fost criticat de Federaţia oamenilor de ştiinţă americani. Acesta survine ''într-un moment în care există cea mai mare nevoie de cooperare internaţională'' şi această retragere ''nu va face decât să afecteze lupta globală împotriva COVID-19'', a reacţionat federaţia.

Lasă un comentariu