Vineri, 04 Noiembrie 2022 14:59

Teatru de operă pe patru roţi (FOTO) Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Harmonia Sacra, organizaţie muzicală din Valenciennes (Franţa), are grijă să-şi prezinte pasiunea pentru muzica veche atât melomanilor, cât şi publicului neiniţiat cultural. Ansamblul se asigură că spectatorii se simt incluşi în demersul programelor sale. Generozitatea este ADN-ul său, permiţând astfel să joace la fel de bine pe o scenă naţională ca şi într-o casă particulară, într-un spital sau într-o închisoare.
Convinsă că democratizarea culturii necesită mobilitate culturală, Harmonia Sacra a creat în 2015 singurul şi primul Opérabus din Franţa: un autobuz urban transformat într-o operă stil secolul al XVII-lea. În această cameră mobilă, ansamblul poate întâlni publicul în imediata apropiere. Datorită acestui proiect de economie solidară, cultura devine mobilă şi se pune în slujba locuitorilor şi teritoriilor. În primele două sezoane, Opérabus a făcut peste 95 de turnee, ansamblul a susţinut aproape 200 de spectacole şi a întâlnit peste 10.000 de ascultători, copii şi adulţi. Opérabus întruchipează perfect originalitatea şi inovaţia cultivate în scopuri de mediere culturală şi educaţie artistică.
Conceptul Opérabus cuprinde o sală de spectacol mobilă şi autonomă, adevărată operă în miniatură: toate codurile artistice ale operei reunite într-un autobuz, un obiect cultural cu un design îngrijit, o sală modulară pentru primirea publicului (public adulţi sau tânăr, concert, expoziţie) şi un instrument de diseminare original şi inovator.
Autobuzul-Operă oferă astfel un mediu adaptat realităţii teritoriale şi sprijin pentru municipalităţi, instituţii sau structuri care nu beneficiază de echipamente culturale, cale de întâlnire cu noi audienţe. Vehicolul modulat are posibilitate de instalare în inima unui cartier, în piaţa unui sat sau în curtea unei şcoli.
În acest autobuz transformat în care pot avea loc 29 de spectatori, iluzia este completă: scaune roşii ca într-un teatru, un tablou pe tavan, butaforie, o scenă în miniatură... lumea se simte ca la operă, spectacol fără precedent.
Şi astfel cultura devine mobilă. Sau se poate spune că idea autobuzului-operă se apropie de ceea ce spunea Pitagora: „Lumea este asemeni unui măreţ concert de muzică; să nu fii în dezacord cu ea”.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Lasă un comentariu