Imprimă această pagină
Miercuri, 17 Aprilie 2019 08:52

Ucraina: Candidatul actor, dat învingător în faţa lui Poroşenko în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Actorul de comedie Volodimir Zelenski ar câştiga cu o largă majoritate al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în Ucraina, care va avea loc duminică, devansându-l cu un scor apreciabil pe actualul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat marţi de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS), citat de EFE, Reuters şi Unian. Zelenski, un novice în politică, este creditat cu 72,2% din intenţiile de vot în rândul electoratului cu preferinţe clare, în timp ce Petro Poroşenko acumulează 25,4% din preferinţe, conform sondajului KIIS, realizat între 9 şi 14 aprilie pe un eşantion de 2.004 alegători. Săptămâna trecută, Zelenski era dat învingător cu 61% din voturi faţă de 24%, cu cât era creditat preşedintele ucrainean în exerciţiu într-un sondaj al societăţii "Rating". Circa 2,4% din persoanele chestionate de KIIS au spus că se vor prezenta duminică la urne pentru un vot în alb (vot nul).
Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, care a avut loc la 31 martie, a fost câştigat de actorul de comedie, care a obţinut 30,4% din voturi, în timp ce Petro Poroşenko s-a situat pe locul doi cu 17,8% din sufragii. În cadrul actualului sondaj, 41,9 % dintre cei intervievaţi s-au pronunţat în favoarea unei dezbateri între cei doi candidaţi, 26,7% consideră că dezbaterea electorală este o practică "de dorit", dar nu obligatorie şi 24,7% o consideră drept inutilă. O primă dezbatere între cei doi candidaţi trebuia să aibă loc duminică. Iniţial, favoritul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, Volodimir Zelenski, a fost cel care a indicat locul unei posibile dezbateri: Stadionul Olimpic din Kiev. Dar părţile nu s-au înţeles asupra datei. Poroşenko a insistat asupra zilei de 14 aprilie, în timp ce Zelenski a declarat că se va prezenta la o dezbatere cu şeful statului în data de 19 aprilie. Astfel, duminică, preşedintele în exerciţiu a avut doar un miting de campanie pe Stadionul Olimpic în lipsa contracandidatului său, al cărui pupitru a rămas gol. Petro Poroşenko, 53 de ani, l-a acuzat pe adversarul său, de 41 de ani, un novice în politică, că vrea să evite întrebările dificile. Oleg Medvedev, purtătorul de cuvânt al echipei de campanie al lui Poroşenko, a anunţat marţi că a convenit cu echipa contracandidatului Zelenski asupra unei dezbateri la 19 aprilie pe stadionul Olimpic, dar că detaliile acesteia încă urmează să fie analizate, conform Unian.

Ioana Tanase

Articole recente - Ioana Tanase