Joi, 12 Martie 2015 00:00

Ucraina cere UE să trimită în Donbas cea mai amplă misiune din istoria misiunilor sale de securitate

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ucraina i-a cerut Uniunii Europene să trimită în Donbas - estul separatist al ţării, scena unui conflict armat între forţele guvernamentale şi insurgenţi proruşi - o misiune de securitate şi apărare care ar trebui să fie cea mai mare din istoria UE, relatează agenţia de presă Unian.
O declaraţie în acest sens a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la UE, Konstantin Eliseev, într-un interviu pentru site-ul Euractiv, citat de Ukrainskaia Pravda.
„Noi am solicitat înăsprirea sancţiunilor UE împotriva agresorului pentru că Rusia continuă să încalce prevederile acordului de la Minsk. Din păcate, nu există unitate în cadrul UE în ceea ce priveşte impunerea unor astfel de sancţiuni. De asemenea, am cerut în mod oficial Uniunii Europene să desfăşoare o misiune de securitate pe teritoriul Ucrainei, în Donbas, pentru a ajuta la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a afirmat Eliseev.
În opinia sa, o misiune a UE are mai multe avantaje faţă de o misiune OSCE, ale cărei acţiuni sunt limitate.
„Misiunile OSCE nu au un istoric bun în ceea ce priveşte gestionarea crizelor şi soluţionarea conflictelor. Să ne amintim numai de situaţia din Transnistria, unde conflictul a fost îngheţat”, a adăugat diplomatul ucrainean.
„Din punctul nostru de vedere, ea ar trebui să fie cea mai ambiţioasă misiune de până acum, cea mai ambiţioasă misiune din secolul XXI, pentru că în acest secol avem un război nedeclarat de amploare. Iată de ce ar trebui luate măsuri de urgenţă, nu numai în ceea ce priveşte sancţiunile”, a adăugat el.
Cea mai extinsă misiune de securitate a UE este desfăşurată în prezent în Bosnia şi Herţegovina, cu un efectiv maxim de 700 de oameni.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier declarase anterior că o misiune de menţinere a păcii în Donbas este posibilă, dar nu foarte curând, potrivit Unian.
Comisia Europeană a declarat că deocamdată nu se pune problema trimiterii în Ucraina a unei misiuni de menţinere a păcii a UE, potrivit agenţiei de presă ucrainene citate.

Lasă un comentariu