Imprimă această pagină
Marți, 17 Iulie 2018 00:00

UE, SUA, China şi Rusia au datoria să nu declanşeze războaie comerciale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat luni că Europa, China, Rusia şi SUA au "datoria comună" să nu declanşeze războaie comerciale care deseori în istorie s-au transformat în "conflicte fierbinţi", informează agenţia de ştiri Reuters, citat de Mediafax.
Încă este timp să fie prevenit conflictul şi haosul, a adăugat Tusk, care participă alături de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, la reuniunea anuală a liderilor UE-China, desfăşurată Beijing.
"Este datoria comună a Europei şi Chinei, dar de asemenea şi a Americii şi Rusiei, de a nu distruge (ordinea comercială globală), ci să o îmbunătăţească, să nu declanşeze războaie comerciale care atât de des în istoria noastră s-au transformat în conflicte fierbinţi", a declarat Tusk.
Preşedintele Consiliului European a mai afirmat că în locul unei confruntări este necesară o reformă a sistemului comercial global şi a îndemnat China şi pe preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite să conlucreze pentru reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
"Astăzi ne confruntăm cu o dilemă, să jucăm un joc dur, cum ar fi războaie tarifare şi conflict în locuri precum Ucraina şi Siria, sau să căutăm soluţii comune bazate pe reguli corecte", a mai declarat Tusk, potrivit site-ului cotidianului The Straits Times.
Tusk a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care atât Uniunea Europeană, cât şi China, sunt angrenate în dispute comerciale cu SUA, după ce preşedintele american Donald Trump a iniţiat aplicarea unor taxe vamale suplimentare, vizând importurile de produse din cele mai multe ţări, inclusiv din UE sau China.

Cătălin Mihai MOGA

Articole recente - Cătălin Mihai MOGA