Miercuri, 25 Mai 2022 15:12

Ungaria: Stare de urgenţă din cauza războiului din Ucraina Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul ungar Viktor Orban a declarat marţi, 24 mai 2022, o a doua stare de urgenţă, de data aceasta susţinând că este necesar pentru a face faţă consecinţelor războiului din Ucraina, în condiţiile în care prima stare de urgenţă privind pandemia de coronavirus urma să expire marţea viitoare, potrivit AFP.
"Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război şi să protejeze securitatea financiară a familiilor sale", a declarat liderul naţionalist pe Facebook.
"Acest lucru necesită spaţiu de manevră şi acţiuni imediate. Guvernul, exercitându-şi dreptul prevăzut de Legea fundamentală, declară starea de urgenţă din cauza războiului începând cu miezul nopţii", a adăugat el.
Cu puţin timp înainte de acest anunţ, parlamentul nou învestit în funcţie a modificat Constituţia pentru a permite o astfel de măsură "din cauza conflictului". Partidul Fidesz al lui Viktor Orban are o majoritate de două treimi în parlament. Primele decizii luate în acest nou cadru legal vor fi anunţate miercuri, potrivit lui Viktor Orban.
ONG-ul pentru libertăţi civile TASZ a denunţat o "stare de urgenţă devenită permanentă", reamintind că aceasta a fost deja introdusă în Ungaria în cadrul luptei împotriva pandemiei de coronavirus. Acesta urma să expire la 31 mai. Aceasta îi oferă lui Viktor Orban "o marjă de manevră mai mare decât de obicei", permiţându-i să "restrângă sau să suspende pur şi simplu drepturile fundamentale ale tuturor", denunţă ONG-ul, care regretă marginalizarea parlamentului în Ungaria.
Aflat la putere fără întrerupere de 12 ani, Orban, cel mai în vârstă lider european, este acuzat în mod regulat de partenerii săi occidentali de abuz de putere în ţara sa, membră a Uniunii Europene (UE) şi a NATO.

Lasă un comentariu