Luni, 15 Ianuarie 2018 00:00

Viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene, discutat la Bruxelles

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat la conferinţa la nivel înalt cu tema „Perspective pentru viitorul nostru – Elaborarea cadrului financiar multianual“, organizată de Comisia Europeană în pregătirea dezbaterii de către colegiul comisarilor a politicii pe termen lung în ceea ce priveşte bugetul Uniunii Europene.
Evenimentul găzduit, la Bruxelles, de Centrul European de Strategie Politică, s-a bucurat de o largă participare, reunind o serie de personalităţi marcante precum preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru Locuri de Muncă, Creştere Economică, Investiţii şi Competitivitate, comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane, Günther H. Oettinger, comisarul pentru Politica Regională, Corina Creţu, preşedintele Grupului la Nivel Înalt pentru Resurse Proprii, Mario Monti, dar şi reprezentanţi ai altor instituţii şi agenţii europene, precum şi ai autorităţilor naţionale.
Conferinţa deschide ultima etapă a pregătirilor pentru următorul cadru financiar multianual, înaintea întâlnirii informale a liderilor europeni programată pentru luna februarie şi a prezentării unei propuneri legislative de către Comisia Europeană, în luna mai 2018. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a susţinut o prelegere în cadrul panelului „Creşterea flexibilităţii financiare în vederea abordării noilor priorităţi“, evidenţiind importanţa organizării de dezbateri publice, care să contribuie la elaborarea de politici şi instrumente capabile să răspundă dorinţelor cetăţenilor.
Victor Negrescu a arătat, în intervenţia sa, că proiectarea noii arhitecturi bugetare europene ar trebui să fie fundamentată pe o evaluare a funcţionalităţii actualului cadru financiar, subliniind necesitatea conturării unui cadru care să confere predictibilitate în atingerea obiectivelor politice pe termen lung ale Uniunii.
„Pledăm în favoarea elaborării unui cadru financiar multianual simplificat, transparent şi flexibil, care să confere predictibilitate în atingerea obiectivelor pe termen lung ale Uniunii Europene. În acest sens, susţinem menţinerea unor alocări financiare adecvate pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, care şi-au demonstrat capacitatea de se adapta circumstanţelor în continuă schimbare, precum şi eficienţa în oferirea unui răspuns adecvat cerinţelor şi aşteptărilor cetăţenilor“, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
De asemenea, Victor Negrescu a reiterat faptul că viitorul buget european va fi unul dintre dosarele-cheie pe care România le va gestiona pe durata exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
„În calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, România intenţionează promovarea unui dialog consolidat cu toate statele membre şi cu instituţiile europene, în vederea atingerii unui acord politic echilibrat pe acest dosar deosebit de important în definirea viitorului Uniunii Europene. Astfel, pe lângă participarea activă la dezbaterile de la Bruxelles, România va realiza un non-paper de poziţie privind cadrul financiar multianual post-2020 şi va organiza, în perioada următoare, mai multe conferinţe în ţară şi străinătate pentru a-şi prezenta viziunea şi obiectivele pe acest subiect“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Lasă un comentariu