Miercuri, 16 Mai 2018 00:58

Vladimir Putin a ajuns în Crimeea la volanul unui camion Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a traversat marţi noul pod care leagă Rusia de Crimeea la volanul unui camion portocaliu, inaugurând astfel tronsonul rutier al acestui pod cu o mare încărcătură simbolică pentru Kremlin, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunea rusă, informează France Presse citată de AGERPRES.
”Să mergem!”(”Poehali!”, în rusă) a spus Putin înainte de a se aşeza la volanul unui camion greu de fabricaţie rusă, Kamaz, reluând o frază celebră atribuită primului om în spaţiu, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, potrivit dpa şi agenţiilor de presă ruse. Urmat de zeci de camioane, preşedintele rus - în blugi şi cu o geacă neagră - s-a instalat la volanul camionului, a tras frâna de mână şi a pornit pe ”Podul Crimeea”, cu o lungime de 19 km, care leagă Peninsula Taman (sudul Rusiei) de peninsula ucraineană Kerci, în Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014.

Potrivit DPA, convoiul condus de Putin era format din aproximativ 35 de camioane, inclusiv autobasculante, macarale şi cisterne pentru ciment. În camion, alături de preşedintele rus s-au aflat directorul întreprinderii care a construit podul Aleksandr Ostrovski, potrivit agenţiilor de presă ruse. Podul, care traversează strâmtoarea Kerci, un braţ de mare între Marea Azov şi Marea Neagră, va diminua izolarea Crimeii. Preşedintele rus a calificat inaugurarea acestui pod ce leagă Crimeea de Rusia continentală drept un 'eveniment istoric' şi a promis proiecte de infrastructură similare în întreaga ţară. El şi-a exprimat încrederea că secţiunea feroviară a podului peste strâmtoarea Kerci va fi finalizată în aproximativ un an. ”Vom continua să lucrăm la proiecte de acest tip în întreaga ţară”, a asigurat şeful statului rus, citat de TASS. ”Vom construi noi drumuri, noi poduri, noi aeroporturi şi porturi. Noi ne vom face o viaţă mai bună”, a adăugat el.

Acuzaţii de partea cealaltă a graniţei

Totuşi, în plan internaţional, ”Podul Crimeea” (foto jos) a stârnit reacţii instante. Premierul ucrainean Volodimir Groisman, a acuzat marţi Moscova că a ”încălcat dreptul internaţional” inaugurând noul pod ce leagă Crimeea - peninsulă ucraineană anexată de Moscova acum patru ani - de Rusia continentală, într-un interviu acordat France Presse, citat de AGERPRES.
”Ocupantul rus continuă să încalce dreptul internaţional”, a afirmat el. ”Rusia va plăti scump pentru aceasta. Nu este vorba de bani, ci de justiţie pentru care luptăm şi care va triumfa” în cele din urmă, a spus în continuare şeful guvernului ucrainean. ”Rusia se simte nepedepsită şi crede că totul îi este permis. Dar aceasta nu va dura la nesfârşit. Va veni timpul şi ea va plăti pentru tot”, a mai spus Groisman.

Construit peste strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov, acest pod împiedică accesul navelor ucrainene în porturile ucrainene şi ''ameninţă mediul înconjurător'', a acuzat el.

pod crimeea

 

Articole înrudite

Lasă un comentariu