Aplicaţia care nu te lasă pe telefon la volan, creată de studenţi gălăţeni (FOTO) Recomandat

Miercuri, 26 Iunie 2019 16:01
Publicat în Comunitate

Un grup de studenţi, coordonaţi de un profesor de la Facultatea de Inginerie a Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, a creat o aplicaţie care emite o alertă dacă şoferul unui autovehicul tastează pe telefon sau pur şi simplu se uită pe reţelele de socializare, pe telefon, în timp ce se află la volan.

Aplicaţia va putea să anunţe familia, poliţia, dispeceratul firmei de care aparţine maşina sau chiar să oprească motorul maşinii, dar acum este proaspăt dezvoltată şi grupul de inventatori caută un investitor. Aplicaţia este destinată în special firmelor ce au ca obiect transportul de materiale mari, dar şi celor de taxi sau care folosesc maxi-taxi în regim de transport persoane.

"Sistemul foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială şi vedere artificială care permit detecţia folosirii telefonului pentru texting la volan. Sistemul poate fi folosit pe automobile personale, tip taxi cât şi pe autocamioane care transportă mărfuri şi care, din cauza masei foarte mari, pot provoca accidente desosebit de grave. Aproximativ şase luni a durat realizarea acestei aplicaţii, iar costurile se ridică la 300 - 400 de euro cu tot cu unitatea de procesare", a declarat Florin Bogdan Marin, profesor, Facultatea de Inginerie, Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi.

O camera video pusă pe plafonul maşinii transmite imagini din zona şoferului unui calculator, ce va fi ascuns în bordul maşinii, calculator care, pe baza algoritmului, realizează că şoferul tastează sau doar se uită pe telefon şi emite o alertă pe un dispozitiv tip tabletă ce se află pe bordul maşinii. Se doreşte astfel o limitare a numărului din ce în ce mai mare de accidente care apar din pricina faptului că şoferul, la volan, "stă pe net" pe telefon.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu