Centrul de Transfuzii Galaţi, apel către gălăţeni: „Avem nevoie de donatori“ Recomandat

Joi, 19 Martie 2020 14:17
Publicat în Comunitate

Din pricina pandemiei COVID-19, în mai multe centre de transfuzii din ţară s-a observat o reducere chiar drastică a numărului de donatori. Probabil că oamenii sunt mai circumspecţi şi nu vor să rişte o îmbolnăvire, dar peste tot s-au luat măsuri pentru ca donatorii să fie în siguranţă.

Asta se întâmplă şi la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi, unde, de la intrare, potenţialii donatori nu pot intra decât după ce li se ia temperatura, sunt dezinfectaţi pe mâini şi li de dau protecţie de unică folosinţă pentru încălţăminte. În plus, atât uşa de la intrare, manerele cât şi un covoraş plasat la intrare sunt dezinfectate din 15 în 15 minute cu clor. „Pe acest fond am avut o scădere a numărului de donatori, într-o zi am avut 26 de donatori în situaţia în care media e de 60-70. Probabil pe fondul acestei probleme epidemiologice, oamenii au avut o reticenţă în a veni să doneze, dar vrem să îi asigurăm că dacă fac asta vor fi în siguranţă. Să nu uităm că pacienţii din spitale sunt dependenţi de sângele pe care noi trebuie să îl dăm, aşa că le mulţumim celor care ne-au auzit apelul, donatori fideli şi instituţii, dar avem în continuare nevoie de cât mai mulţi donatori”, a precizat Camelia Stoichiţescu, director Centrul Regional de Transfuzii Galaţi.

Deocamdată, apelului public făcut de cadrele medicale ale Centrului de Transfuzii Galaţi i-au răspuns în primul rând donatorii vechi şi câteva instituţii, ultimele anunţând că au persoane care pot dona. Nu va fi însă suficient, deoarece chiar şi la un număr mediu de 60 de donatori nu se poate spune că nevoia de sânge e acoperită cu totul, mai ales că Centrul de la Galaţi trimite sânge şi în judeţele limitrofe, dar şi la Bucureşti.

Una dintre instituţiile care a răspuns apelului Centrului este Poliţia Locală Galaţi. Timp de două zile, poliţiştii locali s-au mobilizat şi au participat la o acţiune de donare (vezi galeria de imagini ↓). „Cu toate că în această perioadă Poliţia Locală Galaţi este concentrată în realizarea măsurilor dispuse conform stării de urgenţă de la nivel naţional, am răspuns pozitiv la solicitarea Centrului Regional de Transfuzii Sangvine Galaţi, şi timp de două zile poliţiştii locali au donat sânge. Şi cu acest prilej am dovedit că suntem alături de cetăţeni, şi mai ales de cei aflaţi în suferinţă”, a declarat Petrică Hahui, director general Poliţia Locală Galaţi, care a menţionat că acţiuni similare vor mai avea loc şi în perioada următoare, instituţia fiind un partener constant al Centrului de Transfuzii Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu