Din cauza frigului, centrul pentru oamenii străzii este suprasolicitat

  Maria ROMANIŢĂ
Joi, 04 Decembrie 2014 00:00
Publicat în Comunitate

Iarna grea care a început în forţă, viscolul şi temperaturile negative, mai ales în cursul nopţii, au dus la suprasolicitarea Centrului de Cazare în Regim de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost. Tineri dar şi vârstnici, aruncaţi de furtunile vieţii în stradă, şi care riscau să îngheţe dormind prin scări de bloc, cimitire sau în piaţă, au găsit un loc unde să se apre de frig şi să mai treacă o iarnă. „Sunt orfan şi după ce nu am mai stat în cămin am rămas pe străzi. Dormeam în scările blocurilor, dar mă vedeau oamenii şi chemau garda. Dacă aici nu mai găseam loc, mă duceam la Iaşi sau la Bucureşti, că sunt şi acolo centre de noapte, şi am mai fost. E cam greu aici cu mâncarea, dar asta e, măcar am un loc cald aici. E a doua iarnă în care stau aici”, a spus Remus Vasile Feraru, de 26 de ani.
Alţii locatari temporari ai centrului au, cel puţin teoretic, casă, dar din cauza unor dispute familiale, au ajuns în stradă în plină iarnă. „M-a dat afară tata din casă, că s-a despărţit de mama şi uite aşa am rămas pe stradă. Nu am unde să mă duc. Mai muncesc cu ziua, dar nu am cum să închiriez ceva. Am dormit în cimitir, şi afară, şi într-o baracă, dar era tare frig şi acum sunt aici. Oricum, nu trebuia să fim văzuţi în cimitir şi nu puteam face focul. E bine că este cald. Mâncare nu ai dacă nu lucrezi la stat, la Gospodărire Urbană”, a spus Bogdan Pragă, de 30 de ani.
Şi bătrânii văd în acest centru ultima cale de a se feri de frigul iernii. „Dormeam în piaţă, printre boschetari, că deh, casă nu mai am, au jefuit-o prietenii mei. Soţia a murit iar un fiu am la Mangalia, dar nu am ţinut legătura nici cu el, nici cu nepoata. Sunt singur şi am pensia mică. Nu ştiu ce făceam dacă nu găseam aici un loc să mă feresc de frig…”, a spus Fănică Lucan, 86 de ani, alt locatar al centrului.
Deşi nici nu a început gerul crunt, centrul din Galaţi pentru oamenii străzii este plin, chiar a depăşit capacitatea sa iniţială. „Centrul nostru de urgenţe pentru persoane fără adăpost este suprasolicitat din cauza temperaturilor scăzute. Capacitatea este depăşită deja, avem 109 persoane faţă de 100, cât are centrul capacitatea iniţială. Le oferim masă, condiţii de cazare şi asigurarea igienei personale. Putem suplimenta numărul de locuri până la 120 dacă situaţia o impune”, a declarat Emanuela Turcu, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Pentru anul viitor, Primăria Galaţi dispune de fonduri europene deja aprobate pentru construirea unui nou centru de zi. Cei de la centru se aşteaptă ca numărul persoanelor fără adăpost să crească.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu