Director ARR, judecat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual

Miercuri, 16 Noiembrie 2016 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Galaţi a stabilit legalitatea sesizării instanţei în cazul Danielei Dobrilă, director al Direcţiei Licenţiere şi Autorizare din cadrul Autorităţii Rutiere Române, pusă sub acuzare de procurorii anticorupţie gălăţeni pentru că a comunicat date false la Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională. Totul a început în perioada noiembrie – decembrie 2013, când Dobrilă Daniela, în calitate de director al Direcţiei Licenţiere şi Autorizare din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR), a dispus şi a realizat o comunicare către baza de date a Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (C.N.M.S.I.) din care rezulta faptul că un operator de transport avea o vechime neîntreruptă de 64 luni în deţinerea licenţelor pe traseele Galaţi – Cişmele şi Galaţi – Fântânele. În realitate, firma respectivă avea o vechime mult mai mică, de numai 28 de luni.  ”Comunicarea respectivă a fost intermediată tehnic de un subaltern. Faţă de acesta, inculpata s-a prevalat de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia ei superioară şi l-a indus în eroare. Acest lucru l-a ajutat pe operatorul de transport să câştige licitaţia privind cele două trasee amintite. Prin demersurile abuzive ale inculpatei Dobrilă Daniela a fost obţinut un folos necuvenit pentru operatorul de transport care a şi câştigat licenţele pentru cele două trasee concomitent cu vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale celeilalte participante la licitaţie”, susţin procurorii anticorupţie gălăţeni.

Condamnată la închisoare cu executare în alt dosar

De amintit este că, în luna ianuarie 2013, Dobrilă Daniela, la solicitarea aceluiaşi operator de transport, a întocmit şi semnat o adeverinţă în cuprinsul căreia a atestat în mod fals faptul că firma respectivă avea la momentul respectiv o perioadă de deţinere neîntreruptă a licenţelor pe traseele Galaţi - Cişmele şi Galaţi - Fântânele de 54 luni şi 15 zile, în condiţiile în care, în mod real, firma respectivă avea o vechime neîntreruptă mult mai mică. Astfel, Dobrilă Daniela l-a determinat, prin inducere în eroare, pe un subordonat să semneze adeverinţa respectivă, document care apoi, în baza circuitului intern reglementat la nivelul instituţiei, a fost semnat în aceleaşi condiţii şi de alte persoane din conducerea ARR. Ulterior, în cursul anului 2013, operatorul de transport s-a prevalat de acest document în cadrul unor proceduri administrative şi juridice în scopul obţinerii atribuirii aceloraşi două trasee în cadrul programului de transport aferent anilor 2014 – 2019.
Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel Galaţi a stabilit că probele în cazul lui Dobrilă Daniela au fost legal administrate, astfel că Tribunalul poate începe judecata în acest caz, urmând să stabilească primul termen de judecată. Nu este pentru prima dată când Dobrilă Daniela fentează legea. La sfârşitul lunii ianuarie 2016, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe directorul ARR la trei ani de închisoare cu executare. Dobrilă Daniela a fost găsită vinovată pentru luare de mită (3 ani de închisoare), pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (un an de închisoare), complicitate la spălare de bani (3 ani de închisoare) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (8 luni de închisoare). Pedepsele au fost contopite, iar judecătorii au decis ca directorul ARR să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare, în regim de detenţie.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu