ISU Galaţi a fost dotat cu două motociclete de intervenţie urbană (FOTO/VIDEO) Recomandat

Miercuri, 16 Septembrie 2020 14:19
Publicat în Comunitate

De astăzi, miercuri, 16 septembrie 2020, prin Fundaţia pentru SMURD, se continuă extinderea programului naţional de dotare a celor mai aglomerate oraşe din ţară cu motociclete de intervenţie urbană, capabile să scurteze timpul de răspuns la cazurile grave, atunci când fiecare secundă contează.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii ISU Galați, două noi motociclete, echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor (defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secreţii şi geantă medicală de urgenţă conţinând alte echipamente specifice) au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al Judeţului Galaţi. De asemenea, motocicletele vor fi dotate şi cu dispozitive de avertizare sonoră şi luminoasă, dar şi cu sisteme speciale de comunicaţii. Pentru a putea folosi cele două motociclete, zece paramedici SMURD au beneficiat de cursuri specifice de perfecţionare pentru conducerea în condiţii periculoase şi au primit zece seturi complete de echipamente de protecţie moto, tip vară/iarnă. Sprijinul financiar oferit de Lidl România pentru extinderea acestui proiect în Galaţi este de 60.000 de euro, Fundaţia pentru SMURD oferind o cofinanţare de 10.000 de euro.

„Galaţiul este ultimul oraş care se alătură proiectului nostru, care, pentru noi, este foarte important deoarece pot fi salvate mult mai multe vieţi prin ajungerea la caz a echipajelor în doar trei-cinci minute. Asta este imposibil de realizat cu ambulanţa. În caz de stop cardio-respirator supravieţuirea depinde de cât de repede reuşeşti să începi compresiile toracice, să începi de defibrilezi pacientul, mai ales din punct de vedere neurologic. Sunt cazuri în care pacientul supravieţuieşte, dar din punct de vedere neurologic rămâne în stare vegetativă. Echipajele moto, printr-o intervenţie rapidă, pot face mult mai mult decât echipajele convenţionale cu ambulanţă”, a precizat dr. Radu Gabriel Rotaru, reprezentant Fundaţia SMURD şi coordonator proiect.

„Municipiul Galaţi face parte din oraşele cu aglomerare urbană, această nouă dotare fiind foarte necesară în lupta cu secundele. Nici un efort nu este prea mare, atunci când rezultatul este salvarea unei vieţi”, a declarat colonelul Toma Ion, Inspector Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. În Bucureşti, timpul mediu de intervenţie cu o motocicleta SMURD este de 3-5 minute, ceea ce face o diferenţă semnificativă în cazul unor urgenţe majore, aşa cum ar fi, de exemplu, stopul cardiorespirator, unde timpul mediu de răspuns al unei ambulanţe este de 8 minute şi 42 de secunde.

Fundaţia pentru SMURD este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, apolitică, independentă de orice altă instituţie sau persoană. Promovând transparenţa şi profesionalismul, Fundaţia pentru SMURD susţine, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Fundaţia funcţioneaza independent, contribuind la formarea unui sistem integrat de asistenţă medicală, tehnică de urgenţă şi prim ajutor puternic. Activitatea Fundaţiei se desfăşoară prin intermediul unor parteneriate durabile între instituţii abilitate precum Ministerul Administraţiei şi Internelor (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Unitatea Specială de Aviaţie), Ministerul Sănătăţii, administraţiile publice locale sau alte companii şi organisme responsabile sau dornice să se implice în acest sens.

VEZI FOTO/VIDEO mai jos! ↓

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu