Eroii gălăţeni, comemoraţi de veterani

Marți, 12 Noiembrie 2019 16:39
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eroii Armatei Române, sublocotenentul post mortem Claudiu Marius Covrig şi sublocotenentul post mortem Ionuţ Cosmin Sandu au fost comemoraţi la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, luni, 11 noiembrie 2019, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Asociaţia Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sucursala Galaţi, a organizat împreună cu Garnizoana Galaţi şi Liceul Tehnologic Anghel Saligny, un ceremomial militar şi religios închinat memoriei a doi infanterişti gălăţeni, căzuţi la datorie în anul 2008, în teatrul de operaţii Afghanistan. 

Punctul central al ceremonialului l-a constituit dezvelirea, la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, a unei plăci comemorative, situată la intrarea în incinta instituţiei de învăţământ, cât şi a două plăcuţe care vor da numele bibliotecii şi amfiteatrului liceului: Sublocotenent post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu şi Sublocotenent post-mortem Claudiu Marius Covrig, abslolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ. 

”Comemorarea celor doi camarazi este o datorie de onoare a noastră, a militarilor gălăţeni. Jertfa făcută de cei doi ofiţeri, pe câmpul de luptă din Afghanistan, stă mărturie asupra curajului şi determinării infanteriştilor gălăţeni. Alături de camarazii mei din cadrul Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi – Sucursala Galaţi am hotărât că cel mai bun loc unde memoria lui Ionuţ şi Claudiu poate fi mai pregnantă în mentalul colectiv nu este decât la liceul unde aceştia au absolvit, iar aici ne bucurăm nespus de sprijinul conducerii instituţei de învăţământ şi a comenzii Garnizoanei Galaţi pentru a duce la bun sfârşit dezideratul nostru. Ne bucurăm de căldura cu care am fost primiţi de elevii şi profesorii Liceului Anghel Saligny şi de faptul că tânăra generaţie a înţeles că are o datorie morală de a-şi celebra eroii, mai ales că, în urmă cu câţiva ani şi cei doi camarazi ai noştri păşeau pe holurile acestei instituţii de învăţământ, gălăţene ”, a declarat preşedintele sucursalei Galaţi, Adrian Baccela. 

Pe timpul participării la misiune cu Batalionul 300 Infanterie „Sf. Andrei” Galaţi, sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig şi-a pierdut viaţa în Afganistan, la data de 13 iunie 2008, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi. Sublocotenentul (pm) Ionut Cosmin Sandu a căzut la datorie, pe data de 20 martie 2008, pe când executa o misiune de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, cu Batalionul 300 Infanterie „Sf. Andrei” Galaţi, HUMVEE-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de razboi. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu