Exerciţii militare desfăşurate concomitent în Smârdan, Vărsătura şi Portul Constanţa

Miercuri, 16 Septembrie 2015 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, de la ora 15.30, în poligonul militar din Smârdan va avea loc un exerciţiu – “Executarea de acţiuni militare defensive şi intermediare”-, desfăşurat concomitent cu alte două exerciţii diferite, aplicate în poligonul Vărsătura (judeţul Brăila) – “Asigurarea sprijinului de geniu pentru trecerea unor cursuri de apă” şi în Dana militară a Portului Constanţa - “Acţiunea combinată a forţelor şi mijloacelor MAI-MApN pentru gestionarea unei situaţii de criză şi Acţiunea Forţelor pentru operaţii speciale (FOS) pentru evacuarea unei ambasade ameninţate”. Toate exerciţiile se desfăşoară în cadrul exerciţiului inter-instituţional de nivel strategic HISTRIA 15. Exerciţiul se desfăşoară în perioada 15-18 septembrie, în nouă poligoane din România. 

Potrivit MApN, la acest exerciţiu participă aproximativ 7.000 de angajaţi ai instituţiilor din cadrul Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu 800 de mijloace tehnice. Exerciţiul are ca scop antrenarea structurilor de conducere şi execuţie la nivel naţional pentru planificarea şi executarea unei game diversificate de misiuni. HISTRIA 15 are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual. „Conform acestui scenariu, România va răspunde gradual riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi integrităţii teritoriale. Măsurile de răspuns la criză şi apărarea naţională se vor adopta în condiţiile implicării NATO şi UE”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Exerciţiul HISTRIA 15 începe miercuri, la ora 10.00, când pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării, în dreptul localităţii Mahmudia, judeţul Tulcea se va desfăşura exerciţiul “Acţiunile Grupului Amfibiu Tactic Fluvial pentru neutralizarea unui desant aerian inamic”. În aceeaşi zi, dar de la ora 13.30, în poligonul Dud-Tauţ, judeţul Arad, se vor exercuta “Exerciţii cu trageri de luptă ale companiei de infanterie”, iar de la ora 15.30, în poligonul Jegălia, judeţul Călăraşi – “Asigurarea sprijinului logistic în folosul trupelor proprii”.

Joi, programul exerciţiilor prevede, desfăşurarea a patru exerciţii, din care trei (în Galaţi, Brăila şi Constanţa), concomitent, de la ora 15.30, iar al patrulea, programat de la ora 17.30, în poligonul Babadag, judeţul Tulcea, unde va avea loc “Exerciţiu tactic întrunit cu trageri de luptă pentru ducerea luptei de apărare pe aliniamente intermediare”. Exerciţiul din poligonul Smârdan va fi desfăşurat de Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt", care va executa un exercitiu tactic cu trageri de luptă , folosind peste 120 de mijloace tehnice şi aproximativ 500 de militari. Vor fi executate trageri cu armamentul de infanterie, artilerie si tancuri.

Exerciţiul HISTRIA 15 va continua vineri, de la ora 11.00, în poligonul Cincu, din judeţul Braşov, cu “Executarea operaţiei de apărare pentru limitarea pătrunderii adversarului pe teritoriul naţional”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu