Expoziţie de sculptură şi grafică semnată Leontin Păun, vernisată la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi Recomandat

Marți, 24 Septembrie 2019 13:18
Publicat în Comunitate

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi organizează, miercuri, 25 septembrie 2019, la ora 18.00, vernisajul expoziţiei de sculptură şi grafică semnată Leontin Păun.

Născut pe 06 iulie 1978 în Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, Leontin Păun a absolvit în 2002 Academia de Arte "George Enescu" din Iaşi, secţia sculptură, iar în 2004 masteratul în arte decorative, devenind în 2015 cadru universitar în cadrul departamentului de sculptură din aceeaşi universitate. Din 2005 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A avut numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate. A realizat mai multe monumente de for public: bust Florica Cristoforeanu - expus la Centrul Cultural "Florica Cristoforeanu" din Râmnicu Sărat, bust Alexandru Sihleanu - expus la Fundaţia Culturală Alexandru Sihleanu, în comuna Sihlea, Vrancea, bust Elisabeta de Wied - expus la Şcoala Carmen Silva, Iaşi, monument Lupa Capitolina - expus la primăria oraşului Râmnicu Sărat, bust Pavel Zăgănescu - expus la sediul pompierilor, oraşul Râmnicu Sărat, bust Papa Ioan Paul al II-lea - lucrare pentru Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, monument Lupul Dacic - expus în oraşul Râmnicu Sărat. Activitatea sa artistică a fost recompensată cu Marele Premiu la Şcoala Internaţională de Artă, de la Techirghiol (2008), Premiul de Excelenţă la Expoziţia Internaţională Eminesciana (2011) şi Premiul de Excelenţă la expoziţia organizată în 2013 de MAE şi Institutul Hurmuzachi.

"Leontin Păun este un artist ce se metamorfozează în fiecare registru al creaţiei sale printr-o coregrafie subtilă, fără falii între mediile de exprimare artistică. Deşi preferă îmblânzirea volumelor, evidenţiind detalii care acţionează ca o masă luminoasă, în grafică şi pictură artistul ni se relevă ca un descoperitor pentru care întoarcerea la originar, la rădăcini, se face cu o spontaneitate nedisimulată. Leontin Păun nu consideră că un singur mediu artistic îi este suficient în odiseea ce i se aşterne în faţă. Astfel, apelul la grafică, pictură, sculptură, materiale non-convenţionale (cuie, bijuterii, chei, fragmente metalice) pe suprafeţe a căror duritate sau inexpresivitate o îmblânzeşte, emerge din nevoia codificării unui limbaj propriu. În grafică, Leontin Păun expune grafisme fragile, scheme aproape golite de materie, apăsătoare şi tenebroase, spaţii ce animă fiinţa care în final acceptă călătoria în arena morţii doar dacă i se lasă o cât de mică şansă speranţei. Structurile ce pleacă dintr-o lume a visului, a subconştientului, pe un traseu existenţial, duc undeva unde harta destinaţiei nu ne este disponibilă. În ceea ce priveşte sculptura, pe Leontin Păun nu aspectul mimetic îl interesează, ci acel real ce emerge din sensul lăuntric al volumului, ce îşi îndeplineşte singur destinul. Formele descoperite de artist pătrund în spaţiul brut al fiinţei, modelându-l", spune Maria Bilaşevschi, critic de artă.

Vernisajul va avea loc în prezenţa artistului.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu