Facultatea de Medicină din Galaţi, unica din ţară cu extensie în Italia!

Joi, 03 Septembrie 2015 12:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând din această toamnă, în oraşul italian Enna (Sicilia) vor începe cursurile de pregătire, în limba română, a candidaţilor la facultatea de medicină din Galaţi, care a înfiinţat o extensie la facultatea Kuore din respectiva localitate italiană. Astfel, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi este singura facultate de acest gen din ţară care are o extensie în Italia. Având în vedere că deja are, de 16 ani, Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti de la Cahul, împreună cu filiala din Italia, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi devine singura universitate din ţară cu două filiale peste hotare.

Facultatea de Medicină din Enna va începe cursurile propriu-zise la finele acestui an sau începutul anului viitor, până atunci candidaţii urmând să înveţe limba română, căci cursurile vor fi predate de profesori gălăţeni, în româneşte. Potrivit reprezentanţilor Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, funcţionarea extensiei din Italia este o situaţie de tip win-win – studenţii italieni plătesc la facultatea românească din Enna taxe de 10 ori mai mici decât cele pe care le-ar plăti într-o facultatea privată din Italia, în timp ce banii încasaţi din taxa de şcolarizare sunt folosiţi de Facultatea de Medicină de la Galaţi pentru dotări proprii şi creşterea salariilor cadrelor didactice.

 

Concurenţă acerbă pentru facultatea gălăţană din Sicilia 

 

Pentru cele 100 de locuri ale Facultăţii gălăţene de Medicină din localitatea italiană Enna deja este o concurenţă acerbă, motivele fiind diverse, spune Adrian Lungu, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi: "În primul rând, este o zonă defavorizată, iar medicii nu prea vin din Nord acolo. În al doilea rând, taxele de şcolarizare ale noastre sunt cam de zece ori mai mici decât cele percepute în mod nornal în facultăţile din Italia. Şi în al treilea rând, este şi o foarte mare comunitate de români acolo". O comunitate atât de importantă, încât conducerea facultăţii de medicină din Galaţi s-a gândit că românii care se află la muncă în Sicilia ar putea beneficia de servicii medicale mai bune din partea absolvenţilor, căci viitorii doctori şi asistenţi vor cunoaşte limba română. Doctorul Aurel Nechita, decan al Facultăţii de Medicină din Galaţi, a declarat: "Cursurile se vor preda doar în limba română. Pentru acest lucru, acum, în această lună, vor începe cursuri de iniţiere în limba română, cursuri intensive pe care sperăm să le finalizăm până în decembrie, pentru ca din ianuarie să începem să predăm cursurile de medicină propriu-zise. Cursurile de limba română vor fi predate de profesori de la Facultatea de Filologie. Trebuie spus că vor urma cursurile de medicină doar acei studenţi care vor lua minim 7 la examenul de limba română". 

Cursurile din Enna  vor avea aceeaşi durată şi structură ca cele din România, iar la finalul facultăţii, absolvenţii vor avea o diplomă recunoscută oriunde în Uniunea Europeană. 

Însă nu doar studenţii italieni câştigă făcând cursuri universitare mult mai ieftine decât cele ale universităţilor autohtone, ci şi Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Deplasarea şi cazarea profesorilor gălăţeni în Itlaia este suportată de partenerul italian iar taxele de şcolarizare ale studenţilor străini reprezintă surse financiare importante pentru facultatea de medicină din Galaţi, a mai spus decanul Aurel Nechita: "Vom reuşi să ne dotăm facultatea de la Galaţi, căci cu fondurile de la minister nu prea reuşim şi nu trebuie neglijat faptul că şi profesorii vor primi retribuţii la nivel occidental, ceea ce nu este puţin lucru. Sigur, nu va fi uşor, chiar dacă faci cu avionul din România până acolo o oră şi cincizeci de minute şi apoi încă jumătate de oră pe autostradă şi ajungi în Enna. Nu va fi uşor, dar am încredere că vom reuşi" .

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu