Fostul şef al DSVSA Galaţi, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Miercuri, 28 Decembrie 2016 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viorel Gheorghiţă a fost acuzat de procurorii anticorupţie că a închis ochii la introducerea la vânzare pe piaţa gălăţeană a sute de tone de carne stricată, distribuite de firma omului de afaceri Neculai Dumitru.
Fostul director al DSVSA Galaţi, Viorel Gheorghiţă, a ajuns în colimatorul DNA Galaţi sub acuzaţia că îl proteja pe omul de afaceri Neculai Dumitru, patron al reţelei de magazine alimentare "Albo" şi al fabricii de preparate din carne "Top Meat Food" din Galaţi, ori de câte ori fabrica de preparate din carne a acestuia din urmă intra în atenţia inspectorilor veterinari. Patronul magazinelor alimentare "Albo" scăpa astfel de amenzi şi închiderea fabricii, reintroducând în procesul de fabricaţie produse din carne alterate sau expirate. Viorel Gheorghiţă a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Bacău la şapte ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Omul de afaceri Neculai Dumitru a primit o pedeapsă similară, pentru dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi falsificare de alimente. Judecătorii din Bacău au dat dovadă de clemenţă faţă de mai mulţi inculpaţi din dosar, printre aceştia numărându-se angajaţi ai DSVSA Galaţi, care au primit pedepse cu închisoarea, dar cu suspendarea sub supraveghere a executării. Cristinel Mătură şi Lenuţa Catrin au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, aceasta din urmă fiind obligată alături de fostul director al DSVSA Galaţi la plata a 209.000 de lei către ANAF cu titlu de despăgubiri civile. Tribunalul Bacău hotărâse iniţial şi confiscarea de la Neculai Dumitru şi firma administrată de acesta, Top Meat Food, a sumei de 426.166 de lei şi a 202.877 de kilograme de carne. Judecătorii au pus sechestru pe un apartament ce aparţinea lui Viorel Gheorghiţă, dar şi pe suma de 2.605 euro, în timp ce Dumitru Neculai nu a avut voie să înstrăineze două apartamente şi nu a putut folosi 10.850 de euro până la finalizarea definitivă a procesului. În plus, instanţa a trecut în contul celor doi şi plata a câte 110.000 de lei către stat cu titlu de cheltuieli de judecată.

Omul de afaceri a scăpat de confiscarea a 426.000 de lei

Procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Iaşi, iar pe 23 decembrie a fost pronunţat verdictul definitiv în acest caz. Protagoniştii acestei poveşti au motive de bucurie, dar şi de tristeţe. Fostului director al DSVSA Galaţi i-a fost redusă pedeapsa de la şapte ani la patru ani şi patru luni de închisoare, după ce a fost achitat pentru luare şi dare de mită, dar a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu. Viorel Gheorghiţă va merge la închisoare alături de omul de afaceri Neculai Dumitru, căruia i s-a redus, de asemenea, pedeapsa de la şapte ani la trei ani de închisoare, însă judecătorii au stabilit ca sancţiunea penală să fie executată efectiv. Patronul Top Meat Food a fost achitat pentru dare de mită şi falsificare de alimente, fiind condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Motive de bucurie are Lenuţa Catrin, căreia i-a fost suspendată pedeapsa de trei ani de închisoare pe care o primise iniţial. În schimb, Sarica Stere va ajunge după gratii, fiind condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Instanţa a achitat nu mai puţin de opt inculpaţi puşi sub acuzare de procurorii anticorupţie gălăţeni pentru luare de mită, complicitate la aceeaşi infracţiune şi instigare la abuz în serviciu. Este vorba de Gicu Drăgan, Cristinel Cezar Mătură, Elisabeta Piatac, Ştefan Druică, Nicu Trifan, Roxana Ionela Drăguţ, Valeriu Hliza şi Nicoleta Sebe. Faţă de Florin Irimia s-a dispus încetarea procesului penal. Curtea de Apel Iaşi a achitat firma gălăţeană Top Meat Food pentru dare de mită şi falsificare de alimente, condamnând-o la 5.000 de lei amendă pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Fostul director al DSVSA Galaţi, Viorel Gheorghiţă, şi Lenuţa Catrin Lenuţa au scăpat de obligaţia de a plăti 209.000 lei drept despăgubiri civile către statul român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Judecătorii ieşeni au înlăturat şi dispoziţia privind confiscarea de la omul de afaceri Neculai şi Top Meat Food a sumei de 426.166, 51 de lei, dar şi a cantităţii de 202.877 kilograme de carne. Instanţa a ridicat şi sechestrul asigurator de pe conturile şi mai multe apartamente aparţinând lui Viorel Gheorghiţă şi Dumitru Neculai. Cei doi au scăpat şi de cheltuielile judiciare record la care fuseseră obligaţi iniţial de Tribunalul Bacău, Curtea de Apel Iaşi reducând sumele pe care fiecare ar fi trebuit să le achite de la 110.000 de lei la 5.500 de lei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu