Postul Crăciunului începe anual pe 15 noiembrie şi se încheie în Ajunul sărbătorii, pregătind credincioşii ortodocşi pentru celebrarea Naşterii Mântuitorului. Pe parcursul celor aproximativ 40 de zile, oamenii îşi dedică timpul rugăciunii şi disciplinei personale, renunţând la anumite alimente şi practici.
Principalele obiceiuri de evitat pentru a respecta cu adevărat perioada de post
Părintele Dan Damaschin (foto) a explicat pentru Digi24.ro care sunt principalele obiceiuri de evitat pentru a respecta cu adevărat perioada de post:
„Postul Naşterii Domnului presupune respectarea unui regim alimentar specific, care implică abţinerea de la consumul de:
• carne,
• ouă,
• produse lactate,
• vin
• şi ulei.
În acest interval, alimentele de origine animală sunt înlocuite cu produse vegetale.
Zile de dezlegare la peşte, vin şi ulei
Postul este marcat, totodată, de anumite zile de dezlegare la peşte, vin şi ulei. Acestea sunt rânduite în zilele de sărbătoare marcate cu cruce roşie în calendarul ortodox sau în cinstea sfinţilor locali (sfinţi cinstiţi într-o anumită regiune sau comunitate), cu condiţia ca datele de prăznuire să nu coincidă cu zilele de:
• luni,
• miercuri
• sau vineri, în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie.
Adevărata valoare a postului
Adevărata valoare a postului nu stă numai în abţinerea de la anumite alimente, ci în controlul asupra păcatelor şi al comportamentelor greşite, acestea având o importanţă mult mai mare în viaţa spirituală. Această perioadă reprezintă o oportunitate de a ne pregăti sufleteşte pentru întâlnirea cu Pruncul Iisus şi de a celebra în mod autentic sărbătoarea Naşterii Domnului.”
FOTO: gandul.ro
