Intabulare gratuită pentru toate imobilele din judeţul Galaţi

Miercuri, 06 Mai 2015 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a prezentat, într-o conferinţă de presă, Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, aprobat în ultima sedinţă de guvern, al cărui obiectivul principal este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, inclusiv apartamentele, în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. 

"Primul lucru care trebuie subliniat, când vorbim despre cadastru şi carte funciară, este legat de valorificarea proprietăţilor din România. Orice proprietate este un capital potenţial, aflat la dispoziţia proprietarului sau a posesorului, iar ceea ce este cel mai important este că acest capital poate fi pus în valoare doar prin intabularea dreptului de proprietate din cartea funciară. O proprietate fără cadastru este un fel de bun care nu poate fi folosit de către proprietar. De ce este importantă înscrierea sistematică a proprietăţilor în cadastru şi în cartea funciară? Pentru că proprietăţile imobiliare, de regulă, reprezintă mai mult de jumătate din avuţia unei naţiuni, iar în lipsa cadastrului, această avuţie nu poate fi valorificată, practic sunt nişte hârtii fără valoare pe mâna proprietarului”, a declarat Liviu Dragnea, care a mai precizat că toate acestea vor fi gratuite pentru beneficiari, persoane fizice sau juridice, inclusiv instituţii publice. 

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară va genera cel puţin 5.600 de locuri de muncă. 600 posturi vor fi implementate suplimentar în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru, în special în filialele judeţene, iar peste 5.000 de locuri de muncă se vor înfiinţa la nivelul firmelor care vor câştiga licitaţiile pentru realizarea măsurătorilor cadastrale, precum şi locuri de muncă în plus la birourile notariale şi la alte instituţii implicate. 

 

Galaţiul, „prins” în prima etapă a programului

 

Din cele 40 de milioane de imobile estimate a fi în România, doar circa 7,4 milioane sunt înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară, ceea ce reprezintă puţin peste 18% din total. Jumătate dintre acestea, circa 3,6 milioane, se află în mediul urban, iar diferenţa în mediul rural. 

În prezent, doar 7 unităţi administrativ teritoriale din România au cadastru finalizat integral, cadastru general şi cărţi funciare deschise pentru toate proprietăţile. În 2015 este vizată demararea procesului de înregistrare sistematică a proprietăţilor în 147 de unităţi administrativ teritoriale, cu o sumă alocată de 158 de milioane de lei, printre judeţele nominalizate în această primă etapă fiind şi Galaţiul.

Printre beneficiile generale ale acestui program se poate enumera posibilitatea comasării terenurilor, înregistrarea domeniului public şi privat al fiecărei unităţi administrativ teritoriale, precum şi a statului român, eliberarea certificatelor de moştenitor, finalizarea procesului de restituire a imobilelor la nivelul fiecărei localităţi, precum şi înregistrarea imobilelor deţinute fără acte, de posesori, dar mai ales realizarea gratuită a planului cadastral pentru fiecare proprietate, reducerea termenelor pentru cererile de carte funciară şi plan cadastral, diminuarea costurilor tranzacţiilor imobiliare, precum şi actualizarea registrelor de evidenţă ale primăriilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu