Peste 200.000 lei, amenzi date de pompieri celor ce nu respectă măsurile PSI

Vineri, 27 Noiembrie 2015 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De pe data de 5 noiembrie până pe 22 noiembrie, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Galaţi a desfăşurat 60 de controale la operatorii economici cu spaţii destinate alimentaţiei publice, turism şi agrement, baruri, discoteci, cluburi, hoteluri, săli cinema/ spectacol. „Au fost întâlnite deficienţe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor; deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor;

nereguli din punct de vedere al prevenirii situaţiilor de urgenţă, având caracter tehnic, identificate în patru obiective; neasigurarea condiţiilor de intervenţie pentru stingerea unui eventual incendiu de către serviciile pentru situaţii de urgenţă. Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi are autorizaţie de securitate la incendiu, Sala Sporturilor Galaţi nu are aviz, dar la această oră sunt făcute demersurile pentru intrare în legalitate”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. 

Stadionul „Dunărea” nu necesită autorizaţie. În timpul controalelor au fost remediate o parte din deficienţele constatate, iar cele mai frecvente nereguli identificate au fost: nu s-a solicitat avizul se securitate la incendiu, deficienţe privind existenţa şi funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, deficienţe privind organizarea activitatăţii de apărare împotriva incendiilor, nu s-a asigurat întocmirea registrului de control la instalaţiile de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori, nu s-au verificat mijloacele de apărare împotriva incendiilor cu personal calificat, nu s-a asigurat echiparea cu sistem de iluminat pentru evacuare ori acesta era defect, nu se verifică periodic instalaţiile de punere la pământ, uşi anulate ori blocate fără a mai fi asigurate condiţiile iniţiale care au stat la baza eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu planurile de evacuare nu sunt afişate în locuri vizibile şi pe căile de acces astfel încât să poată fi cunoscute de utilizatori, s-a constatat reducerea căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor mărfuri pe acestea, utilizarea instalaţiilor electrice se realizează, în unele cazuri, cu defecţiuni şi improvizaţii şi fără a fi protejate corespunzător faţă de materiale combustibile, uşile de pe căile de evacuare au sensul de deschidere invers sensului de evacuare spre exterior. La nivelul municipiului Galaţi, au fost identificaţi până în prezent un număr de 285 operatori economici care au ca destinaţie cluburi, baruri, restaurante şi discoteci, în Tecuci - 67, Bereşti - 4 şi 168 în judeţ. Din acestea, 26 au solicitat şi au obţinut autorizaţie de securitate la incendiu. Patru dintre aceştia îşi desfăşoară activitatea în municipiul Tecuci, unul în Tuluceşti (Pădurea Gârboavele) şi unul în comuna Griviţa. Alţi operatori economici, care au ca destinaţie comerţ, cultură sau turism şi au aria desfăşurată mai mică de 200 mp, nu se supun avizării/ autorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu. La nivelul judeţului Galaţi, din cele 431 de unităţi de învăţământ preuniversitar, 52 deţin autorizaţie de securitate la incendiu iar 12 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu deşi se încadrează în categoria de construcţii ce se supun procesului de avizare-autorizare. Menţionăm că acestea au fost sancţionate şi se fac demersurile legale pentru intrarea în legalitate. Alte 367 dintre acestea nu fac obiectul avizării/autorizării conform legislaţiei în vigoare, deoarece au fost construite şi puse în funcţiune înainte de apariţia reglementărilor privind avizarea şi autorizarea, iar până în prezent nu au făcut extinderi, modernizări ori schimbări de destinaţie.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu