Piese din patrimoniul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu“ Tecuci vor fi expuse la Madrid (FOTO) Recomandat

Duminică, 14 Februarie 2021 00:00
Publicat în Comunitate

În vara anului 2021 se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei. Cu acest prilej, la Muzeul de Arheologie din Madrid, va fi organizată o expoziţie care va  reuni cele mai importante vestigii ale civilizaţiei geto-dacice şi ale celei romane păstrate în muzeele româneşti.

„Expoziţia va fi organizată de către Muzeul Naţional de Istorie a României, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe al României şi se va afla sub Înaltul patronaj al Excelenţei Sale Klaus Werner Johannis. Muzeul de Istorie «Teodor Cincu» Tecuci va participa, ca partener, cu un număr de 37 piese provenite din cercetările arheologice întreprinse în decursul timpului în siturile de la Poiana (Piroboridava) şi Barcea (Necropola birituală de secol IV p. Chr.) -» vezi galeria de imagini ↓ «-, la această expoziţie, intitulată «Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii».

Colaborarea dintre Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul de Istorie «Teodor Cincu» Tecuci este una de lungă durată, aflându-ne acum la cea de - al patrulea proiect expoziţional.

Prima colaborare a avut loc în anul 2007, cu prilejul organizării expoziţiei «Neolithic art in Romania», sub egida Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Culturii, la Muzeul de Istorie din Olten, Elveţia. Cu prilejul celei de a doua colaborări, la Muzeul Naţional de Istorie a României a fost expus, în anul 2011, automobilul EGO, alături de automobile aparţinând Muzeului de Istorie «Paul Păltănea», Galaţi şi ale Muzeului Tehnic Naţional «Dimitrie Leonida», în cadrul expoziţiei «Auto 1900». Cea mai recentă colaborare a fost pentru realizarea expoziţiei internaţionale «Aurul şi argintul antic al României», care a cuprins peste 1000 piese arheologice reprezentative, lucrate din aur şi argint. La acest proiect expoziţional au colaborat 32 de muzee din România, iar expoziţia a fost itinerată, între 2013 – 2018, în România şi Ungaria.

Din aceste colaborări reiese importanţa patrimoniului deţinut de către Muzeul de Istorie «Teodor Cincu» Tecuci care, deşi, este un muzeu local, deţine un patrimoniu de interes naţional şi internaţional“, potrivit unui comunicat la muzeului tecucean.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu