Prezentare de modă inspirată din arta populară românească, la CCDJ Galaţi (FOTO) Recomandat

Joi, 03 Martie 2022 14:43
Publicat în Comunitate

Alături de o expoziţie de pictură prin care celebreaza primăvara, frumosul şi dragostea, Carmen Chetrone (foto ↑) ne arată cum moştenirea tradiţiei populare din România probează modernitatea creativă.

Salonul Artelor de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi s-a umplut cu o mulţime de doamne, domnişoare şi domni care au aplaudat pe langă suita de tablouri, o paradă de creaţie vestimentară deosebită. Printre vizitatori, un grup de bunicuţe si bunicuţi, colegi la un centru de recreere pentru pensionari, într-o vervă  primăveratică, care au gustat din plin evenimentul.

Carmen Chetrone, care declara că „dincolo de a fi psiholog, sunt artist”, este pasionată de afirmarea veşmântului popular, pe care îl transformă în stilizări moderne, fără a pierde semnificaţiile şi simbolurile fiecărei regiuni din România. Punctul, împunsătura, linia compoziţională, modelul soarelui, jocurile broderiilor sunt toate create manual printr-o muncă prodigioasă şi în respect pentru conceptual original.

Artista a mărturisit că munca sa de multe ori înseamnă sacrificiu, în mii de ore lucrate până la aparţia sângelui din cauza efortulului fizic produs de cusutul cu mâna. Anumite piese sunt de o valoare inestimabilă pentru că pe langă valoarea estetică apare şi materialul preţios din care sunt concepute, cum ar fi un borangic vechi de peste 100 de ani. Şi iată cum ia românească poate depăşi ca preţ un costum Armani sau Versace.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu