Regulamentul pentru finanţarea cluburilor sportive din judeţ, pe ultima sută de metri

Vineri, 20 Aprilie 2018 16:35
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

 

La şedinţa de Consiliu Judeţean (CJ) din luna februarie 2018, atunci când a fost aprobat bugetul local al judeţului Galaţi pe anul în curs, unul din punctele vulnerabile şi unul dintre cele mai disputate subiecte a fost cel legat de finanţarea sportului. După cum bine ştim, în ultimele decenii, sportul din Galaţi nu a avut şi nu are în continuare sprijin financiar din partea CJ, asta deoarece conform declaraţiilor, preşedintelui CJ, Costel Fotea niciunul dintre consilierii judeţeni nu a venit cu o propunere concretă şi cu un regulament bine pus la punct în vederea finanţării. Tot în luna februarie, şeful CJ a declarat că ”Eu cred că avem timp până în iulie, când vom avea rectificare bugetară, să punem la punct un regulament. Credeţi-mă că voi face o comisie din specialişti din cadrul Consiliului Judeţean”.
Imediat după şedinţa de atunci, vicepreşedintele CJ, Florinel-Petru Gasparotti a luat iniţiativă, iar în momentul de faţă are un regulament în lucru pentru a putea stabili criteriile necesare în vederea finanţării sportului cu bani de la bugetul CJ, începând chiar cu luna iulie a acestui an, atunci când va avea loc o nouă rectificare bugetară. ”Imediat după şedinţă am căutat legislaţia în vigoare, am găsit legile care pot să garanteze că putem face această finanţare şi, de asemenea, am căutat câteva modele la judeţele care deja au făcut acest lucru. În acest moment, acest regulament este în lucru, în timpul cel mai scurt, cu siguranţă până în iulie când va fi o nouă rectificare a bugetului CJ şi atunci se pot da şi bani pentru această activitate, cu siguranţă acest regulament va fi gata, va fi dat spre dezbatere. M-am gândit la oamenii din sport, la oamenii profesionişti în acest domeniu (...) Susţin din tot sufletul un astfel de proiect. Mă simt dator. Este un proiect de suflet, este o datorie pe care o am faţă de sportul gălăţean aşa că mă voi implica cu toată forţa si poziţia pe care o am”.

Sportul din mediul rural, o prioritate

Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui CJ, prioritatea este reprezentată de sportul din mediul rural, care de altfel a şi realizat vizite în judeţul Galaţi pentru a vedea exact cum stau lucrurile. ”În ultima perioadă am mers în judeţ şi am observat activitatea sportivă în judeţul Galaţi. Sunt câteva cluburi deja existente, finanţate şi în subordinea consiliior locale din anumite comune, de exemplu, la Slobozia Conachi, la Costache Negri, iar mai nou, chiar săptămâna aceasta până la sfârşitul săptămânii, va avea loc şedinţa de consiliu local din această localitate, iar pe ordinea de zi este deja propus Clubul ”Siretul Cosmeşti” iniţiat de un consilier local ALDE. Acest club va cuprinde mult mai multe discipline, am văzut şi eu regulamentul pe care l-au propus. Este pentru întreaga zonă, nu doar pentru localitatea Cosmeşti. Un lucru extraordinar care poate duce la dezvoltarea zonei întrucât atragerea tinerilor la sportul de masă, selectarea, instruirea, acestora înseamnă aşa cum ştie toată lumea, sănătate, educaţie, recreere şi în special sănătatea societăţii noastre. În ultimii ani, aţi observat că marii reformeri provin din mediul rural aşa că noi, la CJ, am avut discuţii cu preşedintele CJ Costel Fotea şi cu toată conducerea şi vom sprijini sportul rural. Îmi doresc din tot sufletul în lunile iulie - august, cu ocazia rectificării, să poată fi aprobat şi trece de votul Consiliului Judeţean.”

Radu Cosca trage un semnal de alarmă

De altfel, pentru a evita toate discuţiile ce au loc atunci când vine vorba de finanţarea sportului, Primăria Galaţi intenţionează să-şi înfiinţeze propriul club municipal de sport care va îngloba toate ramurile sportive. De aceea, timp de câteva săptămâni a fost în dezabatere publică pe site-ul primăriei ” Regulamentul de organizare şi funcţionare a Clubului Sportiv Municipal Galaţi”. Referitor la acest subiect, consilierul local ALDE, Radu Cosca, trage un semnal de alarmă: ”E un subiect destul de sensibil. Aş vrea să trag un semnal de alarmă vizavi de înfiinţarea clubului sportiv municipal. Fâcând paşii următori care înseamnă proiect de hotărâre, aprobarea acestuia în Consiliul Local, scoaterea certificatului de identitate sportivă, mai devreme de 1 august acest club nu poate funcţiona, pentru ca după aceea trebuie să se întoarcă înapoi pentru aprobarea bugetului. În acest moment, încă nu s-a stabilit care cluburi vor demara la acest club sportiv municipal. Există riscul ca şi cluburile care au primit până acum finanţare de la Consiliul Local să intre într-un colaps, fiindcă de la bugetul local nu vor mai putea fi aprobate sume pentru continuarea activităţii, clubul sportiv municipal care se intenţionează a fi înfiinţat nu va putea fi funcţiona dacă nu parcurgi aceşti paşi şi există riscul ca aceste cluburi să nu aibă buget suficient pentru a continua activitatea”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu