Sancţiuni în grădiniţele din Galaţi şi Tecuci

 
Miercuri, 18 Octombrie 2017 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisarii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi au desfăşurat, în perioada 11.09 - 22.09.2017, o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit, particulare şi de stat în municipiile Tecuci şi Galaţi. Au fost verificate 7 grădiniţe aplicându-se 7 avertismente.
Au fost verificate următoarele aspecte:
1. Asigurarea calităţii serviciilor prestate în spatiile în care se desfăşoară activitatea de educare, instruire şi joaca ale copiilor
Privind legalitatea funcţionarii la o grădiniţă din Tecuci nu s-au prezentat autorizaţiile de funcţionare sanitare şi ISU, întrucât dosarele erau depuse în vederea înregistrării pentru eliberarea acestora iar o altă grădiniţa din acelaşi municipiu nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare.
Referitor la clauzele contractuale, la o singură grădiniţa dintre cele 7 verificate s-a constatat că în contractele încheiate cu părinţii nu există informaţii cu privire la preţul/lună pentru hrană copiilor.
2. Asigurarea calităţii serviciilor de cazare
Toate grădiniţele verificate îndeplineau condiţiile prevăzute în Ordinul nr. 1955/1995 privind spaţiile de cazare dar s-au constatat abateri în ceea ce priveşte starea dotărilor exterioare în vederea asigurării securităţii copiilor .
Astfel, la 3 grădiniţe s-a constatat că în locul de joacă pentru copii, din curtea grădiniţei existau echipamente de agrement care puteau pune în pericol securitatea copiilor , de exemplu: tobogan cu crăpături, sau cu zone rupte, balansoar, leagăn cu scândura putredă, exfolieri ale vopselei, etc.
3. Calitatea alimentelor
La o grădiniţă din Tecuci nu s-a respectat meniul afişat în sensul că s-au dat copiilor la masa de prânz pulpe de pasăre în loc de piept de pui, aşa cum era afişat.
În 2 grădiniţe copiii primeau ca desert produse care se înscriu la categoria produselor nerecomandate copiilor de vârsta prescolara prin OMS 1563/2008.Produsele depăşeau limita admisă de zaharuri şi de grăsimi.
În ceea ce priveşte dotarea blocului alimentar, la o grădiniţă s-a constatat starea necorespunzătoare a unor dotări . Astfel, în bucătărie şi în spatiile anexe existau corpuri de mobilier (cu rol în depozitare/păstrare vesela şi alimente) cu melamina deteriorată, suprafeţe utile cu vopsea scorojită, uşi nefuncţionale (stricate) la 4 corpuri. În spaţiul oficiului nu existau rastele pentru vesela folosită , vesela se depozitează în coşuri de plastic.
4. Informarea consumatorilor
La 2 grădiniţe nu erau informaţi părinţii despre cantităţile nete ale preparatelor ce erau servite copiilor .
Nicio grădiniţă din cele 7 verificate nu informau părinţii despre componentele din alimentele servite copiilor care provoacă alergii sau intoleranta.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 7 avertismente şi s-a dispus măsură de oprire temporară a utilizării echipamentelor de joacă defecte şi a mobilierului cu probleme. De asemenea, au fost oprite de la utilizarea la hrana copiilor produsele care încalcă prevederile OMS 1563/2008.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu