Sfânta Spălare a Picioarelor, prăznuită la Catedrala Arhiepiscopală "Dunărea de Jos" din Galaţi Recomandat

Joi, 25 Aprilie 2019 18:18
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Joia Mare a Săptămânii Patimilor, creştinii ortodocşi prăznuiesc patru lucruri: Sfânta Spălare a Picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea ce mai presus de fire şi Vânzarea Domnului. În această zi, Domnul a sărbătorit împreună cu ucenicii Paştele Legii Vechi. Înainte de a începe cina, El a spălat picioarele tuturor. Prin acest ritual, Iisus a vrut să-l facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte să se smerească. Zeci de credincioşi au parcurs acel timp joi, 25 aprilie 2019, la Catedrala Arhiepiscopală "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Urmând Sfânta Rânduiala, Eclesiastul Catedralei Arhiepiscopale, călugărul Antonie Ispas, s-a încins cu un ştergar asemeni Mântuitorului şi a spălat picioarele celor mai nevinovaţi dintre slujitori, 12 la număr, precum Sfinţii Apostoli. "Această slujba din Joia Mare la care participăm ne aduce aminte de gestul Mântuitorului de a se smeri pe sine, gestul Mântuitorului de a spăla picioarele ucenicilor învăţându-ne smerenia şi de fapt învingând cea mai mare patimă a noastră, mândria. Această rânduială este consemnată în Biserică încă din secolul VI", a spus preotul Daniel Popa de la Catedrala Arhiepiscopală Galaţi.

În acest an, rolul ucenicilor cărora Mântuitorul le-a spălat picioarele a fost jucat de 12 copii din Rediu şi Plevna. "Ne bucurăm că şi în acest an putem duce mai departe această frumoasă tradiţie de a aduce 12 copilaşi din familii mai defavorizate. Ei vin din comuna Rediu şi din satul Plevna, copii care s-au implicat activ la ora de religie", a spus Iulian Măcişanu, profesor de religie la Şcoală nr. 1 Rediu. Copiii au fost emoţionaţi că i-au întruchipat pe Apostoli şi că au primit încălţări noi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu