Încep simulările Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a

 
Vineri, 02 Martie 2018 13:10
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perioada 5 - 7 martie 2018, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei se desfăşoară simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a.
Astfel, proba de Limba şi literatura română este programată luni, 5 martie, proba la Matematică, marţi 6 martie iar pe 7 martie este programată proba la Limba şi literatura maternă.
Comunicarea rezultatelor este prevăzută pentru data de 16 martie.
Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
"Subiectele sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen şi parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea", arată Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), într-un comunicat de presă remis vineri Mediafax.

Notele obţinute nu se trec în catalog

Notele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi. În acelaşi timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Obiectivele acestei simulări sunt, potrivit MEN, familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie.

Examenul propriu-zis de Evaluare Naţională se va desfăşura în iunie. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, va avea loc pe data de 11 iunie 2018. Următoarea probă scrisă, la matematică se va desfăşura pe 13 iunie, iar ultima, cea la limba şi literatura maternă, va fi organizată pe 14 iunie. Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie. În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 – 19.00, se pot depune eventualele contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 20 – 22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, pe 23 iunie, cu afişarea rezultatelor finale.
Înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 4 – 8 iunie 2018. Conform ordinului de ministru privind structura anului şcolar 2017 – 2018, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, pe 8 iunie 2018.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu