Smartphone-urile in 2019: mai mari, mai scumpe, mai multe camere, ecran pliabil Recomandat

Joi, 28 Februarie 2019 12:01
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se poate observa un trend in ultimii 2-3 ani pe piata de smartphone-uri prin care producatorii de top din domeniu se intrec in a lansa noi dispozitive care exceleaza la partea de camere foto - video si care ofera experiente mai intense cu ajutor unui ecran mai mare. De la telefoane mobile tot mai mici s-a ajuns la telefoane mobile cu diagonala tot mai mare. Pentru a nu depasi totusi dimensiuni cat de cat rezonabile pentru un smartphone (fara a intra in categoria de tablete), s-au cautat compromisuri bazate tot pe inovatie. Prima actiune a fost ecranul "fara margini", o inovatie care a impresionat anul trecut si a generat vanzari masive pe segmentul premium. Pentru 2019, se pare ca noul compromis vizeaza o alta metoda de a largi ecranul: lansarea smartphone-urilor cu ecran pliabil.

Mai intai se pare ca se va lansa, foarte curand, noul Samsung Galaxy Fold, cel care va deschide drumul smartphone-urilor cu ecran pliabil. Dispozitivul are camere foto - video pe toate partile, pentru a putea fotografia in toate ipostazele, indiferent cum ar fi utilizat. Ecranul se pliaza in interior, astfel incat sa fie ascuns practic de ecranul exterior si utilizat doar la nevoie, cat se doreste vizualizarea in format mare.

Pretul Galaxy Fold pare sa fie principalul impediment pentru utilizatori - in jur de 2000 de euro pe piata europeana - insa cel mai probabil vanzarile din perioada lansarii vor fi un succes. Rivalii de la compania chineza Huawei nu vor sa piarda aceasta cursa a ecranelor pliabile si vin cu propria inovatie, ceva mai scumpa (2300 de euro) si ceva mai tarziu lansata (probabil in cursul verii 2019): Mate X, smartphone-ul cu ecran pliabil la exterior!

Huawei va puncta insa mai rapid prin lansarea Huawei P30 Pro, noul flagship al companiei, ce va fi disponibil peste aproximativ o luna. Fotografiile care au aparut pe internet ilustreaza un dispozitiv cu 3 camere foto, desi existau zvonuri cu privire la includerea a patru camere foto. In orice caz, noul P30 Pro va fi superior modelului de anul trecut, P20 Pro, care s-a bucurat de foarte mare popularitate pe segmentul premium.

"Razboiul" in zona superioara a categoriei de smartphone-uri include si alte branduri, care fac insa pasi mai timizi. Cei de la Nokia propun smartphone-ul cu 5 camere foto, dar si alte branduri isi fac loc printre lansarile celor de la Samsung si Huawei, urmand mai degraba trendul impus de aceste doua mari branduri. Interesant este ca volume mari de vanzari inregistreaza si alte companii ce propun telefoane mai ieftine, "copii" mai mult sau mai putin evidente ale modelelor propuse de liderii industriei.

In Romania, piata de smartphone-uri a ajuns la un nivel relativ stabil in 2018, cu mici cresteri raportate la anul precedent. Cresc insa masiv cifrele de afaceri ale companiilor, ceea ce arata ca publicul este interesat de telefoane mobile superioare ca nivel al calitatii si implicit mai scumpe.

In 2019, este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue, mai ales tinand cont de lansarile ce sunt anuntate de producatori. Utilizatorii cauta dispozitive de top pentru a se bucura la maximum de experiente deosebite in zona web si multimedia, mai ales in partea de divertisment. Nu intamplator se observa cresterea domeniului de jocuri online si in Romania, inclusiv pe segmentul de sloturi pe net. Providerii de astfel de jocuri de tip cazino propun website-uri adaptate pentru dispozitivele mobile si vin mereu cu updateuri capabile sa tina pasul cu performanta dispozitivelor – totul pentru satisfactia utilizatorilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu