Tineri gălăţeni, viitorii ofiţeri, în practică la Jandarmerie

Miercuri, 15 Februarie 2017 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De luni, 13 februarie, şi până pe data de 12 martie, jandarmii gălăţeni au parte de ajutoare. Este vorba despre patru studenţi din anul I şi III de studiu ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Facultatea de Jandarmi, care îşi fac stagiul de practică la Jandarmeria gălăţeană. Unii continuă tradiţia familiei, în timp ce alţii au ales o carieră militară din convingere. Cei patru sunt student caporal Gabriel Florian Bălan din anul III şi studenţii Mănăilescu Bogdan Cristian, Procop Mihai, Ilie Alexandru, toţi în anul I de studiu.
Gabriel nu este primul din familia sa care a ales o carieră militară. „Încă din clasa a IX-a, fiind elev al Colegiului Naţional Al. I. Cuza din Galaţi, am ştiut că vreau să fiu jandarm, motivat fiind de siguranţa serviciului oferită de cariera militară, posibilităţile de a promova într-un corp elitist cât şi datorită complexităţii misiunilor Jandarmeriei. Un alt factor important în alegerea carierei de jandarm l-a constituit fratele meu, ofiţer jandarm în cadrul D.G.J.M.B., care mi-a vorbit numai lucruri minunate despre această armă, întărind astfel convingerile mele”, a spus Gabriel Florian.
Bogdan este şi el absolvent al Colegiului Naţional Al.I. Cuza din Galaţi. „Încă din liceu am considerat uniforma de jandarm ca fiind cea mai impunătoare, iar meseria de jandarm, printre cele mai respectate de către cetăţeni, şi vedem acest lucru, mai ales, după ultimele proteste din stradă. După câteva eşecuri şi la motivaţia colegului şi prietenului student caporal Gabriel Florian, m-am pregătit intens pentru admitere şi pot spune că, prin perseverenţă, am reuşit să intru acolo unde mi-am propus. Consider că jandarmii au o meserie activă, au o prestanţă cum nu o întâlneşti la mulţi dintre militari şi au o istorie bogată în spate, istorie care te face să respecţi această armă şi să îţi doreşti să faci parte din rândul cadrelor ei”, a spus şi Bogdan Mănăilescu.
Şi în cazul lui Alexandru în familie s-a creat o tradiţie în a purta haina militară. „Am absolvit Liceul Teoretic Dunărea din Galaţi, instituţie de învăţământ unde mulţi dintre colegi au ales cariera de jandarm. În cazul meu, pot spune că este o continuitate a tradiţiei din familie, tatăl meu fiind subofiţer în cadrul Batalionului 284 Tancuri Cuza Vodă din Galaţi. Chiar dacă tatăl a fost puţin dezamăgit că nu am îmbrăcat uniforma kaki, acest lucru nu l-a oprit să mă susţină şi să mă motiveze permanent, vorbindu-mi despre mândria şi demnitatea de a îmbrăca uniforma militară. Am ales Jandarmeria pentru că este o instituţie care se remarcă printre celelalte arme, o instituţie cu o tradiţie bogată. Eu asta îmi doresc, să servesc Patria şi cetăţeanul”, a spus şi Alexandru Ilie.
Pentru Mihai faptul că în curând va ajunge jandarm reprezintă realizarea unui vis din copilărie. „Încă de mic mi-am dorit o carieră militară şi am căutat să înţeleg care armă mi se potriveşte cel mai bine. Fiind elev al Colegiului Economic din Galaţi, am intrat în contact cu jandarmii gălăţeni cu ocazia diferitelor activităţi gen porţi-deschise sau consultând pagina de facebook a instituţiei, şi am văzut că ei, jandarmii, sunt ceea ce îmi doresc. I-am văzut la misiuni, i-am văzut la inundaţii, i-am văzut mereu în stradă, alături de cetăţeni, şi acest aspect a făcut să sădească în mine dorinţa de a fi jandarm. Nu pot neglija şi aspectul conferit de statutul militar şi demnitatea de a îmbrăca o haină militară de jandarm pe care, apropo, o consider cea mai frumoasă. În alegerea făcută am avut şi susţinerea familie, care m-a încurajat şi susţinut permanent, fapt pentru care le mulţumesc”, spune Mihai Procop.
Cei patru studenţi vor desfăşura timp de o lună activităţile specifice planului de practică în cadrul detaşamentului mobil, pentru anul III, şi în cadrul detaşamentului de pază şi protecţie instituţională, pentru anul I de studiu. „Viitorii jandarmi au fost repartizaţi tutorilor profesionali, ofiţeri care îi vor învăţa adevărata muncă de jandarmerie, pentru a completa noţiunile teoretice deprinse în şcoală cu noţiuni practice şi utile meseriei pe care şi-au ales-o”, a precizat Cătălin Bădin, IJJ Galaţi. De asemenea, tutorii profesionali îi vor evalua la sfârşitul stagiului de practică, punctând modul de implicare şi dorinţa de a învăţa

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu