Un «mic tezaur», expus la Muzeul de Istorie Galaţi Recomandat

Marți, 11 Februarie 2020 13:28
Publicat în Comunitate

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea“ Galaţi a reluat proiectul „Exponatul lunii“. Astfel, exponatul lunii februarie 2020 este un lot de monede din aur, emise în monetăriile din oraşele antice Callatis, Byzantion, Odessos, Pella şi Chalcedon. „Micul tezaur“, expus în Secţia Lapidarium a instituţiei muzeale, cuprinde 12 piese monetare care datează din sec. IV-III a. Chr.

„Muzeul de Istorie «Paul Păltănea» Galaţi deţine în patrimoniul său stateri din aur de tip Alexandru şi Lysimach, emişi în secolele IV-III a. Chr. Monedele au intrat în colecţiile muzeului prin achiziţie. Un lot de 12 stateri, ce provine din tezaurul de la Dăeni, a fost inventariat, în registrul general al muzeului gălăţean, în anul 1957. Din tezaurul de la Dăeni, judeţul Tulcea, descoperit în anul 1956, în colecţiile publice din România au ajuns, prin intermediul autorităţilor, 107 exemplare: la Muzeul Naţional de Antichităţi (azi Institutul de Arheologie «Vasile Pârvan») - 75 exemplare, transferate după 1970 la Muzeul de Istorie al Republicii Socialiste România (azi Muzeul Naţional de Istorie a României), la Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române - 18 exemplare, la care se adaugă cele 12 piese aflate la Muzeul de Istorie «Paul Păltănea» Galaţi. Două exemplare recuperate ulterior se găsesc în prezent la Institutul de Arheologie «Vasile Pârvan». Din cei 12 stateri aflaţi în colecţia instituţiei noastre, cinci sunt de tip Alexandru emise în monetăriile din oraşele antice Callatis, Odessos, iar şapte sunt de tip Lysimach, ce au fost realizaţi în atelierele monetare din Byzantion, Pella, Callatis, Chalcedon“, spune muzeograful Costel Ilie.

Piesele de numismatică pot fi admirate de public la sediul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea“ Galaţi, Secţia „Lapidarium”, din str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), în perioada 05 februarie-01 martie 2020, între orele 09.00-17.00, în intervalul săptămânal miercuri-duminică.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu