Un nou centru de permanenţă pentru servicii medicale în Galaţi (FOTO) Recomandat

Luni, 21 Septembrie 2020 15:05
Publicat în Comunitate

Este vorba despre un centru de permanență pentru servicii medicale, al doilea din oraș, care a fost realizat de Primăria Galați în parteneriat cu Arhiepiscopia „Dunării de Jos“, chiar în curtea unei biserici din zona centrală a orașului.

„Acest centru acum inaugurat este al doilea pe care Primăria Galați îl pune la dispoziția cetățenilor. Încercăm astfel să degrevăm în primul rând Primirile Urgență atât de la Spitalul Județean cât și de la Sitalul de Copii, cele două secții de Primiri Urgență pe care le avem la nivelul municipiului Galați. Știți foarte bine că sunt mulți cetățeni care se duc la spital doar pentru tratamente sau o simplă consultație. Primul centru de permanență a avut până acum un flux de circa 30.000 de persoane care i-au trecut pragul cu diferite nevoi, ceea ce înseamnă un număr mai mic sau presiune mai mică la nivelul camerelelor de gardă. În plus, apariția unui astfel de centru oferă mai multă siguranță pentru pacienți, mai ales în contextul pandemiei. Acest al doilea centru de permanență a fost realizat în primul rând cu ajutorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Vreau să îi mulțumesc ÎPS Casian, arhiepiscoul Dunării de Jos, pentru că ne-a pus la dispoziție aici în curtea bisericii acest spațiu ce a putut fi transformat în centru de permanență. Valoarea lucrărilor pentru amenajarea centrului medical este de 152.012,70 lei cu TVA“, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului.

Nouă medici de familie și asistenții lor vor asigura activitatea noului centru. „Încercăm să degrevăm UPU și camerele de gardă foarte solicitate în această perioada, asigurăm consultații pentru adulți, copii și tratamente la recomandarea altor medici și, cel mai important, consultațiile sunt pentru toți cetățenii indiferent de statutul de asigurat. Avem patru cabinete cu toate dotările necesare“, a explicat dr. Carmen Panghe, medic coordonator al Centrului de Permanență nr. 2 „Sf. Ierarh Luca“ Galați.

Dovada continuei implicări a bisericii și în viața de zi cu zi este și faptul că acest așezământ medical este amplasat în curtea unei biserici. „Aș vrea ca aici să vedeți două altare, biserica, unde vedem altarul lui Hristos, și centrul medical, altarul slujirii fratelui nostru. Mai ales acum în perioada de pandemie, și vreau să subliniez acest lucru. Acest centru va fi disponibil, așa cum și programul arată, în zilele de sâmbătă și duminică non-stop, iar în fiecare zi, de luni până vineri, de la orele 15.00 până la 08.00 dimineața“, a explicat preotul Ionel Rotaru, parohia Sfinții Trei Ierarhi.

Existența unui centru de permanență scade mult din presiunea pusă pe camerele de gardă ale spitalelor. „Și acum este într-adevăr aglomerație la Urgență, nu la fel ca înainte de pandemie, dar tot este. Aceste centre de permanență degrevează cu mult responsabilitatea celor de la urgență. Se știe bineînțeles că la urgență nu sunt sau nu se prezintă numai cazurile strict de urgență, mai vin și din pacienții bolnavi cronici, mai vin și pentru tratamente, pacienți care pot fi tratatți în aceste centre de permanență“, a precizat dr. Ionuț Băneșanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați.

Primul centru de permanență medicală pus la dispoziția gălățenilor din 2017 se află în Micro 39 și este foarte solicitat -» citește AICI. Dar vor mai apărea astfel de facilități medicale. „Vă pot spune că în orașul Galați am planificat, cu Primăria, patru centre de permanență. Aceste centre sunt extrem de importante deoarece la sărbătorile legale oamenii nu au decât camerele de gardă care sunt foarte aglomerate. Este foarte important ca în aceste centre, pe lângă consultații și  tratamente, se fac și tratamente injectabile, de aceea sunt foarte utile“, a precizat prof. universitar dr. Aurel Nechita.

Noul centru de permanență din oraș funcționează pe strada Ovidiu la numărul 10, în cartierul Mazepa, și are și intrare separată prin curtea bisericii „Trei Ierarhi“.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓↓↓

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu