Uniforme militare româneşti din secolul al XX-lea, expuse la Muzeul de Istorie Galaţi Recomandat

Joi, 24 Octombrie 2019 12:32
Publicat în Comunitate

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi şi colecţionarul brăilean Virgil Tudor îi invită pe gălăţeni, vineri, 25 octombrie 2019, la vernisajul expoziţiei temporare "Uniforme militare româneşti din secolul al XX-lea (anii '40 - anii '80)", organizată de muzeograful dr. Maria - Magdalena Tuluş, marcând astfel Ziua Armatei Române, sărbătorită la data de 25 octombrie.

"Evoluţia tehnicii militare în istorie a dus implicit şi la transformări conceptuale ale uniformelor militare româneşti, influenţele fiind şi din partea regimurilor politice din secolul al XX-lea. Expoziţia oferă publicului posibilitatea de a cunoaşte câteva dintre ţinutele militare româneşti purtate de cei din armată, în perioada cuprinsă între anii '40 şi anii '80, ai secolului trecut. Uniformele fac parte din colecţia domnului Tudor Virgil din Brăila, un pasionat al hainei militare. Ţinutele militare sunt din diferite arme de la garda de onoare regală, până la marină, infanterie şi aviaţie. Alături de ţinute militare, vizitatorii mai pot admira accesorii, arme, medalii şi cărţi de tehnică militară din colecţiile Muzeului de Istorie «Paul Păltănea»", se arată într-un comunicat al muzeului gălăţean.

Expoziţia va fi vernisată la ora 11.00, la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" - secţia Lapidarium. Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătoreşte Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupaţia horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01 octombrie 1959.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu