Ziua Culturii Naţionale 2023, la Galaţi: Eminescu, flori şi poezie (FOTO) Recomandat

Luni, 16 Ianuarie 2023 11:45
Publicat în Comunitate

Din 2011, România marchează anual Ziua Culturii Naţionale la 15 ianuarie, data de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu. În aceeaşi zi este celebrată şi Ziua Culturii Naţionale a Republicii Moldova. Tradiţia suprapunerii zilei oficiale a culturii cu datele de naştere a unor personalităţi marcante există în toată Europa, în Spania fiind la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.
Începând cu orele 10.00, numeroşi gălăţeni, dar şi participanţi din judeţ, au umplut parcul Eminescu, în jurul statuii poetului nepereche, a cărui operă învinge timpul, după cum afirmă George Călinescu. Oferite de copii, părinţi şi bunici, cu dragoste şi respect pentru literatură şi frumos, mii de flori au acoperit baza sculpturii care este primul monument din istorie dedicat poetului, operă a lui Frederic Storck din 1911.
Unul dintre organizatori şi prezentatorul evenimentului, scriitorul şi bibliotecarul Adi George Secară, a sintetizat pentru Monitorul de Galaţi astfel:
Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi şi Consiliul Judeţean Galaţi, alături de Primăria Municipiului Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, Societatea Scriitorilor „Costache Negri”, Cenaclul „Noduri şi Semne” şi Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” i-a invitat pe gălăţenii mici şi mari duminică, 15 ianuarie 2023, la ora 10.30, în Parcul „Mihai Eminescu”, la statuia marelui poet, pentru a-i aduce acestuia un omagiu, la 173 de ani de la naştere, dar şi pentru a sărbători împreună Ziua Culturii Naţionale. Manifestarea s-a deschis cu un concert al Fanfarei Centrului Cultural Dunărea de Jos, au urmat recitaluri de poezie, evocări, alocuţiuni, depuneri de flori, cu participarea oficialităţilor (viceprimarul Lucian Andrei, vice-preşedinţii CJ Galaţi, Doina Cucu şi Mitică Sandu) şi a scriitorilor Florina Zaharia, Luminiţa Potîrniche, Alice-Beatrice Cheşcă, Daniela şi Constantin Gumann, Vasile Mandric, A.G. Secară şi Valeriu Valegvi, enumerându-i aici doar pe cei care au luat cuvântul. Un moment liric special a fost susţinut de micuţa Ilinca Grama (încurajată de frăţiorul Rareş) şi de actorul Lică Dănilă de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.
Nu au lipsit nici alţi copii, printre care elevi de la Şcolile Gimnaziale Nr. 7 (prof. înv. primar Nia Secară şi Steluţa Alexandru) şi Nr. 28 (coordonaţi de prof. înv. primar Diana Cristofan şi bibliotecar Violeta Tănasă), ultimii oferind şi un frumos recital, existând şi alte surprize, printre care şi o participare de ultimă oră a unor elevi veniţi tocmai din nordul judeţului, de la Suceveni.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Articole similare: Zilele Eminesciene, la Galaţi

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu