Adela Jansen va fi coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, începând cu 1 iulie 2021 Recomandat

Miercuri, 16 Iunie 2021 14:31
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România va prelua coordonarea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României pentru mandatul iulie - decembrie 2021, iar Adela Jansen, membru al Consiliului de Administraţie al CCIFER, va fi coordonatorul coaliţiei.
CCIFER preia această responsabilitate de la Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK), după 6 luni de coordonare realizată prin reprezentantul său, Dragoş Anastasiu, informează CDR printr-un comunicat.
Marţi, CDR s-a reunit în sesiune plenară, la care au participat premierul Florin Cîţu şi o parte dintre miniştrii cabinetului său. Prin intermediul celor 14 grupuri de lucru şi al conducerii executive, CDR a transmis Guvernului că va continua să contribuie cu propuneri şi soluţii viabile, pentru ca România să avanseze în topul competitivităţii economiilor din UE, unde astăzi ne situăm pe locul 26 din 27. Totodată, Coaliţia şi-a exprimat dorinţa de a intensifica dialogul direct şi transparent cu Guvernul şi Parlamentul României, pentru a creşte gradul de predictibilitate necesar economiei româneşti, se mai menţionează în comunicat.
"Creşterea competitivităţii economice a României reprezintă pentru CDR scopul tuturor acţiunilor sale. Primul semestru al acestui an a fost dedicat în principal elaborării de propuneri concrete pentru susţinerea PNRR şi pentru acordarea măsurilor de remediere pentru companiile afectate de pandemie. Cei 350 de experţi din toate domeniile au transmis 40 de documente cu propuneri pe politici publice şi au avut 32 întâlniri cu ministerele de linie. La finalul mandatului meu de coordonare, îmi doresc ca acest dialog să se intensifice şi la nivelul Primului Ministru, în beneficiul mediului economic", a declarat Dragoş Anastasiu.
Adela Jansen a subliniat că, pentru perioada următoare CDR se va concentra asupra implementării PNRR, îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene, a priorităţilor identificate pe fiecare domeniu în care este implicată.
"Astăzi am transmis primului ministru un număr de 37 de măsuri pe care grupurile de lucru ale CDR le consideră esenţiale pentru perioada care urmează. Mediul de afaceri are atât capacitatea cât şi dorinţa de a contribui concret la dezvoltarea şi viitorul României", a spus viitorul coordonator al CDR.
Cele 37 de măsuri propuse de CDR sunt subsumate celor 5 axe strategice, stabilite în 2020: Predictibilitatea cadrului legislativ şi proactivitatea faţă de legislaţia europeană prin creşterea transparenţei decizionale si a unui dialog social eficient; Reducerea deficitului sistemic din piaţa forţei de muncă prin scăderea migraţiei talentelor, atragerea românilor din diaspora, deschiderea pieţei muncii către cetăţenii non-UE şi ope-raţionalizarea unui sistem de învăţământ modern, conectat la nevoile angajatorilor; Eficientizarea relaţiei dintre companii şi instituţiile publice prin digitalizare şi debirocratizare; Stimularea absorbţiei fondurilor europene; Dezvoltarea infrastructurii de transport, sănătate şi educaţie.
CDR reuneşte reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Confederaţia Patronală CONCORDIA, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).
Coordonarea Coaliţiei este asigurată prin rotaţie de către unul din membrii Consiliului Director, pentru o perioadă de şase luni.
În cadrul CDR funcţionează 14 grupuri de lucru formate din specialişti cu expertiză în domeniile Agricultură, Antreprenoriat, Consumatori&Competitivitate, Educaţie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare şi Turism. Grupurile de lucru sunt formate din profesionişti şi personalităţi cheie din mediul de afaceri, care reprezintă atât capitalul autohton, cât şi cel străin. Grupurile de lucru sunt concepute să ofere sprijin şi asistenţă de specialitate miniştrilor de resort în special pentru formularea de politici publice care contribuie la creşterea competitivităţii economiei româneşti. (sursa Agerpres)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu