Creştere cu 2,3% a producţiei industriale în perioada ianuarie - iunie 2015

 
Vineri, 14 August 2015 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Producţia industrială s-a majorat, în perioada ianuarie - iunie 2015, cu 2,3%, principalele rezultate pozitive fiind consemnate în industria prelucrătoare, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date publicităţii.

Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie — 30 iunie 2015, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,3%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare, cu 2,9%. În acelaşi timp, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 5,6%, respectiv cu 0,6%.

De asemenea, în perioada analizată, comparativ cu primele şase luni din 2014, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primul semestru din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, a crescut cu 3,1%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare, cu 3,5%.

Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 5,2%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel.

La nivel lunar, în iunie 2015, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare cu 3,1% şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 1,8%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 9%.

Totodată, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a urcat cu 0,6%, susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 2,3%.

Scăderi s-au consemnat în industria extractivă şi industria prelucrătoare, cu 2,5%, respectiv cu 1,7%.

Datele INS arată că, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în iunie 2015, producţia industrială (serie brută) a urcat cu 3,1%, ca urmare a creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,9% şi a industriei prelucrătoare cu 3,2%. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 4,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în iunie anul curent cu 2,7%, faţă de iunie 2014.

Potrivit INS, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 5,0%, respectiv cu 0,9%, în timp ce industria extractivă a înregistrat o scădere de 5,9%.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu