Etichetele sticlelor de apă potabilă trebuie să prevadă conţinutul de nitraţi şi nitriţi

 
Vineri, 08 Noiembrie 2013 09:44
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă care prevede obligativitatea menţionării pe etichetele sticlelor de apă potabilă, inclusiv cea minerală, a conţinutului de nitraţi şi nitriţi.
Propunere legislativă pentru modificarea Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile a fost iniţiată de senatorul Ştefan Tomoiagă, deputaţii Marin Anton şi George Scarlat şi Sorin Teju (PNL), deputaţii Marian Ghiveciu, Ioan Stan şi Stanciu Zisu (PSD), senatorul Octavian Bumbu Octavian-Liviu şi deputatul Andrei Steriu (UNPR).
Astfel, apa potabilă, inclusiv cea minerală, îmbuteliată în sticle sau în alte recipiente trebuie să fie pusă în consum cu respectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare şi cu obligaţia înscrierii pe etichetă a conţinutului de nitraţi şi nitriţi.
Raportul negativ din partea Comisiei pentru sănătate publică, supus votului plenului, a fost respins de senatori cu 69 de voturi "împotrivă", 10 voturi "pentru" şi trei abţineri.
Senatul a adoptat iniţiativa legislativă cu 76 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi trei abţineri, în calitate de primă Cameră sesizată.
Senatorul Şerban Mihăilescu a susţinut, la dezbaterile din plen, că acest proiect trebuie să fie adoptat, deoarece o astfel de reglementare este utilă şi nu reprezintă niciun fel de pericol pentru nimeni.
El a amintit că această iniţiativă a primit votul favorabil al tuturor comisiilor avizatoare, excepţie făcând Comisia pentru sănătate, care a propus raport negativ.
Pe de altă parte, senatorul Ştefan Stoica, membru al Comisiei pentru Sănătate, a susţinut că obligativitatea scrierii pe etichetă a concentraţiei de nitriţi şi nitraţi este "o utopie", deoarece ministerul şi Autoritatea de protecţie a consumatorului au dat garanţii ferme că nu există posibiliatea introducerii pe piaţă a unor ape care să depăşească concentraţia maximă admisă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu