Guvernul salvează Complexul Energetic Oltenia şi alocă un ajutor de stat de peste 2,6 miliarde de euro Recomandat

Vineri, 11 Martie 2022 10:39
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Energiei, Vilgil Popescu, a anunţat joi, 10 martie 2022, că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care va pune pe picioare Complexul Energetic Oltenia prin acordarea unui ajutor de stat de peste 2,6 miliarde de euro în perioada 2021-2025.
Ministerul Energiei va acorda Complexului Energetic Oltenia granturi reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 848,6 milioane euro, ca parte a ajutorului de restructurare sub formă de grant autorizat în valoare totală de 1.090 milioane euro, pentru implementarea Planului de restructurare, până în anul 2025, în scopul finanţării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2021-2025.
Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanţarea achiziţiei de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, se va acorda anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei.
Totodată, s-a aprobat participarea statului prin Ministerul Energiei la majorarea capitalului social al Societăţii Complexul Energetic Oltenia prin aport în numerar, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane euro.
La data de 24 iunie 2021, România a prezentat Comisiei un Plan de restructurare revizuit, pentru perioada 2021-2026, care se bazează pe planul de decarbonizare, pentru asigurarea unei tranziţii sustenabile către o producţie de energie electrică cu emisii reduse de carbon prin înlocuirea producţiei de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale şi din surse regenerabile.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu