Investiţiile nete din economie au crescut la 54,6 miliarde lei Recomandat

Marți, 11 Decembrie 2018 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 2,7%, fiind de aproape 54,6 miliarde de lei, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează Mediafax. Această creştere a fost înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 31,3%, la 6,6 miliarde de lei, şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 8,8%, până la 23,47 de miliarde de lei, în timp de investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 8,2%, 24,5 miliarde de lei.
În trimestrul al treilea al acestui an, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 21,055 miliarde de lei, fiind în scădere cu 1,5%, comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut. În aceleaşi perioade, scăderea a fost înregistrată la lucrările de construcţii noi cu 14,3% şi la alte cheltuieli cu 7,6%, iar creştere s-a înregistrat la elementul de structură utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,4%.
Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu