Ionel Borş: Preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au luat-o razna în România, iar statul este principalul vinovat

 
Vineri, 10 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ionel Borş, country manager ArcelorMittal Galaţi, prezent la şedinţa comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, a atras atenţia asupra unui fenomen deosebit de îngrijorător pentru economia românească. Acesta a spus că preţurile energiei electrice şi gazelor naturale au luat-o razna în România, iar statul este principalul vinovat, prin politicile impuse producătorilor.
Ionel Borş, care conduce şi asociaţia marilor consumatori de energie din industrie, spune că marii producători de energie sunt ai statului, care, prin reglementările impuse, a făcut imposibil accesul companiilor din industrie la resursele interne. În aceste condiţii, companiile sunt nevoite să apeleze la serviciile traderilor de energie, care au adaosuri mai mari. „Energia este o resursă primară, care trebuie introdusă în economie, în industrie”, a spus Borş.
Potrivit Mediafax, el a arătat, pentru comparaţie, faptul că în Statele Unite producătorii din industria metalurgică au costuri la 25% faţă de cei din România. Pentru Sidex, 40% din costurile de producţie ale tonei de oţel sunt reprezentate de energie, în prezent, în timp ce în perioada 2010 – 2011 acestea erau 25%. În aceste condiţii, exporturile spre Turcia ale combinatului au scăzut de patru ori, din cauza concurenţei şi preţurilor mari.
Ionel Borş spune că de acestă situaţie este responsabil şi profitul pe care statul îl impune drept indicator principal de performanţă în cazul producătorilor de energie, precum şi dorinţa companiilor producătoare de energie de a exporta. În cazul gazelor naturale Borş regăseşte practici de monopol, chiar dacă de vorbeşte de o liberalizare a pieţei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu