Irlanda, România şi Bulgaria, ţările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE

Luni, 27 Februarie 2017 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie la 1,8% în zona euro şi la 1,7% în Uniunea Europeana, de la 1,1%, şi, respectiv, 1,2% în decembrie, în timp ce Irlanda (0,2%), România (0,3%) şi Bulgaria (0,4%) au înregistrat cele mai scazute rate anuale ale inflaţiei din UE, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate luna trecută în Belgia (3,1%), Letonia şi Spania (ambele cu o inflaţie anuală de 2,9%) şi Estonia (2,8%). Comparativ cu luna decembrie 2016, inflaţia anuală a scăzut în doua state şi a crescut în 26 state, inclusiv în România.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,50 puncte procentuale), combustibilii pentru încalzire şi legumele (0,14 puncte procentuale fiecare). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact asupra inflaţiei a venit din partea sectorului telecomunicaţiilor (minus 0,09 puncte procentuale), pâine şi cereale (minus 0,05 puncte procentuale).
Luna trecuta, guvernatorul Bancii Naţionale a României (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca rata anuala a inflaţiei va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, însa nivelul va fi inferior celui estimat în cea mai recentă prognoza pe termen mediu.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu